null Oppitunti huumorista

Kaikille hauska. Stand up -koomikko Ali Jahangirin vitsi on hyvä, jos kaikki voivat sille nauraa. – Jos haluan ottaa isäni mukaan vitsiini, kerron sen ensimmäiseksi hänelle. Jos isä nauraa, voin kertoa vitsin muillekin, Jahangiri sanoo.

Kaikille hauska. Stand up -koomikko Ali Jahangirin vitsi on hyvä, jos kaikki voivat sille nauraa. – Jos haluan ottaa isäni mukaan vitsiini, kerron sen ensimmäiseksi hänelle. Jos isä nauraa, voin kertoa vitsin muillekin, Jahangiri sanoo.

Oppitunti huumorista

Kaikelle voidaan nauraa, kunhan näkökulma ei polje vähemmistöjä, sanoo stand up -koomikko Ali Jahangiri.

Teksti Juhani Huttunen
Kuva Sirpa Päivinen
Kirkas spotti osuu ison miehen kaljuun. Mies tuijottaa yleisöönsä ja kysyy sitten yhdeltä:

– Mistä tulet ja mitä teet työksesi?

– Olen puoliksi etiopialainen ja opiskelen kauppatieteitä, kuuluu vastaus.

– Jaha, no montako työpaikkaa ajattelit viedä? Jos esimerkiksi perustat pizzerian, voit viedä jonkun työpaikan! Tai jos perustat pizzaketjun, voit viedä monta työpaikkaa!

Stand up -koomikko Ali Jahangiri panee itsensä likoon. On menossa jokakeskiviikkoinen stand up -klubi keskustan On the Rocks -baarissa. Tämä on open mic -ilta, jolloin kuka tahansa on etukäteen voinut ilmoittautua Jahangirille, joka isännöi klubia. Välissä Jahangiri itse hauskuuttaa yleisöä. Hän ravistelee kuulijoiden käsityksiä maahanmuuttajista ja rasismista.

– Ennen vanhaan kadulla sentään huudettiin ”neekeriksi”. Nyt me ollaan vain pehmoja ”mamuja”, Jahangiri parkaisee ja saa aplodeja.

Ennen show’ta suomeniranilainen Jahangiri kulkee kapakan sokkeloissa kuin kotonaan. Hän puhuu ja ajattelee nopeasti. Tarinointi yllättää kuulijan. Jahangiri kertoo kerran Teheranissa soittaneensa viinatrokarikaverilleen kysyäkseen, saisiko Teheranissa tähän aikaan illasta suomalaista Karhu-olutta.

– Kaveri sanoi soittavansa takaisin. Puolen tunnin päästä hän soitti ja kysyi, mitä tölkkejä ovat ne mustat, joissa on karhun kuva ja nimessä viisi valkoista latinalaista aakkosta.

– Maistettuamme kaverini totesi, että sehän on ihan hyvää. Salakuljettajat ovat kuitenkin tottuneet paljon väkevimpiin juomiin, joten kaverini ihmetteli, kuinka siinä on niin vähän prosentteja.

Teheran 1979. Länsimielinen šaahi Mohammad Pahlavi pakenee Iranista oltuaan vallassa 37 vuotta. Hänet kukistaa suurajatollah Ruhollah Khomeini . Maahan astuu voimaan islamilainen laki. Kahta vuotta myöhemmin syntyy Ali Jahangiri.

– Kasvoin lähellä Teheranin ydinkeskustaa. Isoisäni oli rakentanut pienen talon, jota myöhemmin laajennettiin niin, että sen ylimmässä kerroksessa asui muun muassa setäni, Jahangiri kertoo.

Syyskuussa 1980 Irak hyökkäsi Iraniin. Syttyi kahdeksan vuotta kestänyt sota. Sen aikana yli 500 000 taistelijaa ja siviiliä menehtyi tai haavoittui. Jahangirin pakolaisuus alkoi kuitenkin vasta 1991. Tarina nivoutuu šaahi Pahlavin kohtaloon.

– Isänpuolen isoäitini oli lähellä šaahin hovia, ja vallankumouksen jälkeen sukuni joutuikin vaikeuksiin. Isäni oli ollut armeijassa korkea-arvoinen upseeri, mutta kun Iranin ja Irakin sota oli ohi, suku oli jälleen ajatollahille helppo maalitaulu.

Lisäksi Jahangirin tädin mies oli bahai-uskon pappi, joka teloitettiin vallankumouksen aikana. Jahangirit pakenivat maasta 1991. Ali oli silloin 10-vuotias. Hän opetteli suomen, kävi lukion jälkeen armeijan ja opiskeli kauppatieteiden maisteriksi.

Stand up -komiikalla Jahangiri tienaa ”hymyillen”, mutta sen lisäksi hänellä on monta muuta yritystä.

– Yksi hankkeeni on Oikotie-tyyppisen palvelun rakentaminen Iraniin.

”Hei, olen Ali Jahangiri, olen muslimi ja alkoholisti. Onko paikalla muita alkoholisoituneita terroristeja?” Repliikki kuuluu Jahangirin stand up -show’n avauslauseiden repertuaariin.

– Vähemmistökoomikolla on juuri tämä siunaus, että hän voi kertoa vitsejä, joita enemmistöön kuuluva ei voi kertoa, Jahangiri sanoo.

Vähemmistön kustannuksella nauramisessa on kuitenkin aina riskinsä.

– Ratkaisevaa on näkökulma. Jos kerrot vitsin lyhyistä ihmisistä, voi olla, että vain pitkät nauravat. Ottamalla tarpeeksi terävän näkökulman voit keksiä vitsin, jolle kaikki nauravat.

– Esimerkiksi raiskausta tai pedofiliaa koskevissa vitseissä ei koskaan saa leikkiä uhrin tunteilla. Tämä on tietenkin vaikeampi tapa luoda komiikkaa, mutta jos onnistut tässä, ihmiset kyllä muistavat.

Viime aikoina Ali Jahangiri on laajentanut vitsivalikoimaansa uskontoon. Siinä pätevät samat periaatteet kuin vähemmistöjä koskevissa vitseissä.

– Uskolla en halua leikkiä. Sen sijaan se, kuinka jonkin ideologian perusteella ihmiset on saatu tekemään äärimmäisiä tekoja, kiehtoo minua.

– Nyt olen kirjoittanut vitsejä ateisteista, koska ateismista itsestään on tullut samanlaista lahkolaisuutta kuin mitä ateistit itse vastustavat.

Ensi viikon tiistaina 5.2. Jahangiri osallistuu yhdessä Ruben Stillerin ja Arimo Mustosen kanssa Oulunkylän kirkolla tilaisuuteen, jonka otsikkona on Naurattaako Jumala? Siinä kolmen uskonnon edustajat pohtivat pyhille asioille nauramista.

– Toivon, ettei ilta ole kovin vakava. En ole koskaan saanut vakavasta keskustelusta mitään irti, koska vakavuus merkitsee aina vastakkainasettelua. Nauraessa ei ole vastakkaisuuksia.

Komediailta Naurattaako Jumala? Oulunkylän kirkossa tiistaina 5.2. kello 19. Vieraina Ali Jahangiri, Ruben Stiller ja Arimo Mustonen. Vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.