null Oravanpyörästä eläinkauppaan

Eläinkaupan yrittäjä Otto Puttonen viihtyy lemmikkien seurassa. Tämä koira on kaupassa vain käymässä, sillä koiria liikkeessä ei myydä. Kuva: Sirpa Päivinen

Eläinkaupan yrittäjä Otto Puttonen viihtyy lemmikkien seurassa. Tämä koira on kaupassa vain käymässä, sillä koiria liikkeessä ei myydä. Kuva: Sirpa Päivinen

Oravanpyörästä eläinkauppaan

Otto Puttonen vaihtoi logistiikka-alan johtotehtävät omaan franchising-yritykseen.

Otto Puttonen oli suunnitellut hyppyä oravanpyörästä jo tovin. Toukokuussa hän siirtyi yhdessä puolisonsa Minna Virmajoen kanssa eläinkauppa Faunatar Arabian omistajaksi oltuaan parikymmentä vuotta logistiikka-alalla.

– Työskentelin tuotanto- ja kehitysjohtajana, kehitin liiketoimintaa ja vastasin kansainvälisistä yhteyksistä. Aloin kaivata konkreettisempaa tekemistä ja sitä, että saa tehdä itselle, Puttonen kertoo.

– Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Jo lapsuudenkodissani meillä oli paljon eläimiä.

Myymälän ovi käy tiuhaan joulun aikaan ja koulujen alkaessa. Lapsiperheet ovat useimmiten kiinnostuneita kaneista ja jyrsijöistä, kuten marsuista, hamstereista, gerbiileistä, deguista ja kesyhiiristä. Myös akvaariot ovat taas yleistymässä.

– Eksoottiset eläimet, kuten matelijat ja selkärangattomat, herättävät ihmisissä eniten uteliaisuutta. Toisaalta varsinkin käärmeet jakavat mielipiteitä, kertoo Puttonen.

Kovakuoriaisia lemmikeiksi

Uusi hittijuttu ovat upean väriset, hedelmähyytelöitä syövät kovakuoriaiset, jotka elävät terraarioissa ja joiden elämän kiertokulkua on kiehtova seurata.

– Eläimet merkitsevät helsinkiläisille paljon. Ne ovat kavereita ja perheenjäseniä, joista pidetään hyvää huolta.

Koira-asiakkaat saavat kaupassa nuuhkia luita ja valita itselleen mieluisimmat. Valikoimasta löytyy niin minihodareita ja possunkorvaa kuin naudan putkiluutakin.

Pakkasilla myymälässä käy paljon vaatteiden sovittajia, sillä erityisesti pienet ja lyhytturkkiset koirat palelevat herkästi. Nelijalkaisille ostetaan villapaitoja, töppösiä, sadetakkeja, fleeceliivejä, villapaitoja ja toppatakkeja. Osa valitsee lemmikilleen neutraaleja, osa värikkäitä, kuten pinkkejä vaatteita. Koirille ja kissoille on myös muhkeita petejä, leluja, shampoita ja tarvikkeita. Jopa hevosille löytyy nameja ja erilaisia hoitoaineita.

Eläinkavereita myös vapaa-ajalla

Franchising-yrittäjänä Otto Puttosella on ketjun tuki, mutta myymälään ja omiin työaikoihin voi vaikuttaa.

– Faunattaressa minua viehätti se, että toiminnan päähuomio on eläinten hyvinvoinnissa. Myös eläimissä ja tuotteissa suositaan kotimaisuutta. Stressiä on paljon vähemmän kuin edellisessä työssäni – tai ainakin se on positiivisempaa! Eikä täällä tarvitse istua kokouksissa. Toki työtä joutuu tekemään elantonsa eteen, eiväthän nämä eläinkaupat kultakaivoksia ole.

Myymälässä työskentelee Puttosen lisäksi kolme tuntityöntekijää ja viikonloppuisin myös hänen puolisonsa.

Puttosen perheessä on parin kissan, kolmen rhodesiankoiran ja muutaman akvaarion lisäksi Sipoossa tallilla majaileva Elmo-hevonen.

– Eläinten kanssa oleminen rauhoittaa. Stressi vähenee ja yleiskuntokin paranee.

P.S. Ihmettelen Suomen talven vaihtelevuutta. Välillä on pakkasta ja lumimyrskyä, sitten taas vesisadetta ja peilijäätä.

Nautin perheen ja lemmikkien kanssa olemisesta, luonnossa liikkumisesta ja mökkeilystä.

Toivon mukavaa ja tervettä elämää niin itselleni kuin läheisillenikin.

Jaa tämä artikkeli: