null Orionissa esitetään Ilmo Launiksen lyhytelokuvia

Orionissa esitetään Ilmo Launiksen lyhytelokuvia

Elokuvateatteri Orionissa Eerikinkadulla esitetään Ilmo Launiksen lyhytelokuvia sunnuntaina 25.11. kello 14.00. Launis (1912–1995) teki elämäntyönsä Töölön seurakunnan kappalaisena. Kaitafilmaajana hän toimi 1960-luvulta 1980-luvulle ja voitti jatkuvasti palkintoja ja tunnustuksia töillään.

Launis itse totesi töistään: ”Elokuvan tekijän täytyy olla rohkea ja tehdä juuri sellaisia elokuvia kuin mitä hän itse haluaa ja millaisena hän itse asian näkee ja kokee. Hyvä elokuvaidea on kappale elävää elämää. Se saa olla vaikeaa ja tuskallistakin elämän taistelua. Välähdyskin riittää, pitää olla lyhyttä ja iskevää.”

Kappalainen ja kaitafilmaaja -muistonäytöksessä näytetään yhteensä 109 minuuttia Launiksen lyhytelokuvia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Näytännön on ideoinut Kirsi Raitaranta Kansallisesta audiovisuaalisesta arkistosta. Raitarannan mukaan Ilmo Launiksen elokuville on ominaista elämän primitiivisyys, kuvauksen yksinkertaisuus, vertauskuvallisuus ja vaikuttavuus, jotka jättävät jäljen katsojaansa.

– Launis on itse todennut, että kaikki hänen elokuvansa ja taidenäyttelynsä on jostain roskasta, romusta ja hyljätyistä tavaroista tehtyjä, Raitaranta kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.