null Ostarilla tavataan 10/10: Kontulan ostari on Suomen suurin

Tom Holmström lähetti vihannespaketin Poriin. Kuva: Anu Heikkinen

Tom Holmström lähetti vihannespaketin Poriin. Kuva: Anu Heikkinen

Ostarilla tavataan 10/10: Kontulan ostari on Suomen suurin

Kontulan ostari ei ole päässyt nukahtamaan, toisin kuin monet muut.

Suomen suurin kattamaton ostari on laajentunut joka suuntaan. Valmistumisvuotenaan 1967 Kontulan ostoskeskus oli Pohjoismaiden mittavin.

Kolmelta iltapäivällä Kontulassa vilisee ihmisiä. Isoon markettiin metroaseman kupeessa lappaa väkeä.

Ostarin vanhalla keskusaukiolla on hiljaisempaa. Siellä näkyy vielä häivähdys 1960-lukua. Keskellä kohoaa Heikki Häiväojan 12-metrinen betoniveistos Yhteistyö, ympärillään leikkipuisto. Tom Holmström harppoo ulos aukion reunan Postista.

– Poikkean tänne tosi usein kauppaan ja postiin. Nyt lähti paketillinen vihanneksia Poriin, mies kertoo.

Vantaan Länsimäessä asuva Holmström pyörittää Mellunmäessä thaimaalaista ruokakauppaa. Tilauksia tehdään kauempaakin. Hän on ollut Kontulan ostarin vakioasiakas jo parinkymmenen vuoden ajan. Hänestä ostari on mukavan värikäs paikka.

Holmström tietää, että Kontulan ostarilla on levoton maine. Nytkin ravintoloiden edustoilla pyörii kovaäänisiä seurueita haukkaamassa happea. Baaritarjontaa riittää: täällä pääsee halutessaan vaikka Lontooseen, Pariisiin tai Himaan.

– Täällä näkee kaikenlaista väkeä, suomalaisia ja ulkomaalaisia, siistejä ja laitapuolen kulkijoita. Kun ei sekaannu kännisten välienselvittelyihin, saa kulkea rauhassa.

Jaa tämä artikkeli: