null Outoja nimiä

Herne vai Excel?

Herne vai Excel?

Outoja nimiä

Ruotsin pikkuprinsessan etunimi Estelle on saanut kansalaiset keskustelemaan siitä, mikä on sopivan soinnukas nimi ihmislapselle.

Suomessa kärkisijoilla ovat pysytelleet jo sata vuotta Johannes, Olavi, Mikael, Maria, Aino ja Emilia, mutta eksoottisempiakin ehdotelmia piisaa. Nimilaki asettaa nimen valinnalle omat rajoituksensa, mutta kyse on silti usein makuasiasta. Vai miltä kuulostavat Väestötietorekisterin listoilta löytyvät Aamen, Babar, Hilu, Joulu, Killu, Musta, Valko, Yrmy, Tupuna tai Obelix?

On 2000-luvun suomalaislapsille haluttu antaa kirkkohistoriallisiakin nimiä, kuten Luther tai Sienna, Pyhän Caterina da Sienan muistoksi. Vielä enemmän nykypolvea kiehtovat luontoon ja kotimaiseen mytologiaan liittyvät nimet kuten Väinämöinen, Pellonpekko, Carelia, Herne, Revontuli, Yö ja Ruska.

Meikäläinen Väestötietorekisterikeskus ei ole ainoana maailmassa ihmettelemässä vanhempien nimiehdotelmia. Esimerkiksi Meksikossa viime vuonna muuan lapsukainen sai nimekseen 37 kirjaimen luettelon, jossa ei suurta tolkkua ole. Mutta on se ainakin koko maan, ellei koko maailman pisin nimi.

Meksikossa ei ole nimenantoa rajoittavaa lainsäädäntöä. Paikallinen siviilirekisteri tosin pitää luetteloa oudoista nimistä ja välillä kieltäytyykin hyväksymästä joitakin listoilleen. Silti maassa vilistää useampikin Hitler, Dollar, Welcome, Excel, Microsof, Lady Di ja James Bond.

Muotia ovat jenkkinimet latinoittain äännettyinä. Lisäksi yhä useampi antaa pienokaiselleen intiaaninimen. Silläkin uhalla, että vielä löytyy pappeja, jotka kieltäytyvät kastamasta vauvoja ”pakanallisilla” nimillä kuten Cuitlahuac, Nayelli tai Xitlalli.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.