Ovatko pyhyys ja tasa-arvo vastakohtia?

Ovatko pyhyys ja tasa-arvo vastakohtia?

Kolumnissaan (K&k 12.2.) Wille Rydman näkee aika erikoisella tavalla tasa-arvoideologian syypääksi pyhyyden inflaatioon. Ensinnäkin tulee mieleen, eivätkö nykyihmiset muka erottaisi juhlaa arjesta, vaikka tekevätkin sen kenties eri tavoilla ja eri käsitteitä käyttäen kuin satoja vuosia sitten. Erityisesti minua ihmetyttää, mitä tekemistä ihmisten tasa-arvoisuudella on ylipäätään asioiden ja käsitteiden pyhyyden kanssa? Onko syyllinen pyhyyden katoon todellakin ajatus tasa-arvosta?

Vai voisiko pyhyyden inflaatiosta syyttää paremminkin sitä ajattelutapaa, joka on nostanut tavaran, talouden ja kasvun kaiken mittapuuksi ja jota mediakin korostaa? Kristinuskossa rahanhimo on kaiken pahan alku ja juuri. Ainakaan tätä himoa Rydmanin arvostelema tasa-arvoideologia ei ole päässyt vielä sammuttamaan.

Ehkäpä ajatus tasa-arvosta on pikemminkin laajentanut ihmisten käsitystä pyhyydestä: herättänyt näkemään, että köyhäkin ihminen on pyhä tai että sekin, joka ei ole yhteiskunnalle hyödyllinen ja tuottava on pyhä. Tai että pyhyys piilee myös arjessa ja tavallisessa työssä, vaikka pyhällekin on annettava oma aikansa ja paikkansa. Sanoisin Willelle vielä lopuksi, etten minäkään häpeä olla konservatiivi – ainakaan kristillisten juhlien suhteen.

Teijo Toivola-Tengén
FM, opettaja

 

Jaa tämä artikkeli: