null Pääkirjoitus 11.9.2014: Kirkon riidat

Pääkirjoitus 11.9.2014: Kirkon riidat

Eikö ole kauheaa olla kirkossa töissä.? Siellä riidellään niin paljon.” Näin minulta joskus kysytään. Kiitos kysymästä. Kirkon työssä on oikein mukavaa. Pääsääntöisesti erilaiset näkemykset eivät häiritse perustyötä.


Silti kysyjä on osittain oikeassa. Suhtautuminen vaikkapa samaa sukupuolta olevien parisuhteeseen jakaa. Joskus tuntuu siltä, että ihmiset eivät tahdo sietää erilaisuutta. Asenne on tiukka: minun tapani ajatella uskosta, kirkosta, yhteiskunnasta ja elämästä on oikea. Muiden pitäisi ajatella samalla tavalla kuin minä. Vankkoja mielipiteitä esittävältä tekee joskus mieli kysyä, oletko koskaan ajatellut voivasi olla väärässä.


Kirkolliskokous päätti vuonna 2011 pyytää piispainkokousta edistämään kirkkomme sisäistä yhteyttä. Hankkeen takana oli tarve syventää ymmärtämystä eri tavoin ajattelevien välillä.


Piispojen 27.8. julkaisemat teesit ovat seuraavat:
1. Kirkko kulkee kohti yhteyttä.
2. Yhteyden uhkana eivät ole erimielisyydet vaan kyvyttömyytemme tulla niiden kanssa toimeen.
3. Yhteys edellyttää tosiasioiden tunnustamista ja tahtoa dialogiin.
4. Yhteys sulkee sisäänsä jokaisen seurakuntalaisen.
5. Yhteys liittää meidät maailmanlaajuiseen kristikuntaan.
6. Yhteys vahvistuu tekemällä yhdessä.


Piispojen teesit korostavat hyvällä tavalla sitä, että kirkon jäsenet saavat ajatella asioista eri tavoin. Luterilaisen kirkon jäsenyys ei edellytä yksimielisyyttä. Kirkko luottaa jäsentensä arvostelukykyyn. Kirkolliskokous ei tee moraaliin liittyviä päätöksiä, joihin se olettaa jäsentensä sitoutuvan. Seurakuntalaisten ääni on myös kirkon ääni.


Yhteys on kirkon perusarvo. Tarvitsemme yhteyttä, joka kunnioittaa erilaisuutta. Erilaisuus tuo myös haasteensa. Jos eri tavoin ajattelevat ihmiset eivät kunnioita yhteyttä, seurauksena on hajaannus.


Toisaalta vaatimus ajatella yhdenmukaisesti voi tukahduttaa yksilöä. Erilaisuutta kunnioittamaton yhteisöllisyys asettaa ihmisen haasteelliseen tilanteeseen: hänen täytyy joko sopeutua yhtenäisyyden vaatimukseen tai lähteä yhteisöstä.
Jäsentensä erilaisista näkemyksistä koostuva avoin kansankirkko on hyvä.


PS.


Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 15.9. Voisitko asettua ehdolle? Muista ainakin äänestää.


Kalervo Salo
Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra
kalervo.salo@evl.fi
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.