Pääkirjoitus: Äärioikeiston nousu
Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Pääkirjoitus: Äärioikeiston nousu

Poliittinen islam yhdistää hengellisen ja maallisen vallan. Se rikkoo muslimien ihmisoikeuksia.

Turkki oli pitkään tarkkailuluokan hymypoika. Kun kylmän sodan aikana arabimaat siirtyivät sosialismiin, Turkki suuntasi länteen ja liittyi 1952 Natoon. Monet ovat pitäneet Turkkia esimerkkinä demokratian ja islamin harmoniasta.

Nyt kysellään, onko presidentti Recep Tayyip Erdogan sittenkin pelannut kaksilla korteilla. Hän on vuosien ajan pitänyt yllä ystävyyssiteitä Egyptin pelättyyn Muslimiveljeskuntaan, joka edustaa niin sanottua poliittista islamia.
 

Myös poliittinen islam on äärioikeistoa. Sen arvostelemisella ei ole mitään tekemistä niin sanotun islamofobian kanssa."Poliittinen islam eli islamismi tarkoittaa sitä, että hengellinen ja maallinen valta ovat samoissa käsissä. Tästä on kokemusta luterilaisuudenkin historiassa. Luterilaisuus on kuuluisa regimenttiopistaan, joka erottaa toisistaan hengellisen ja maallisen vallankäytön. Alun perin tämä tarkoitti, että hengellinen ja maallinen valta olivat vain saman kolikon kaksi eri puolta. Maalliseen valtaan kuuluivat lähinnä vouti eli sen ajan poliisi sekä ruotuväki. Hengellistä valtaa edusti esimerkiksi köyhäinhoito.

Olennaista oli, että hengellinen ja maallinen vallankäyttäjä pelasivat samaan pussiin. Myös maallinen esivalta oli Jumalan asettama. Lainsäädännössä oli jumalanpilkka, jota keskiajalla ehkäistiin kuolemantuomion avulla. Ruotsin kuningasta pidettiin Jumalan sijaisena maan päällä.

Ehkä kaukaa katsoen aikamme poliittisessa islamissa on jotain samaa kuin keskiajan luterilaisuudessa. Äskettäin lehtitietojen mukaan Acehin maakunnassa Indonesiassa viranomaiset ruoskivat julkisesti naimattoman naisen, koska hän oli deittaillut liian intiimisti. Kristittyjen kauhuna ovat monin paikoin jumalanpilkkasäädökset. Palestiinan itsehallinnossa pelkkä Facebookissa kerrottu vitsi presidentistä on johtanut vankeusrangaistukseen. Viime keväänä entinen Miss Turkki sai syytteen Erdoganin pilkkaamisesta.


Meillä älymystö aika ajoin huomauttaa äärioikeiston noususta. Ajan merkit kuulemma tuovat mieleen 1930-luvun. Eurooppalainen uusnatsismi on syvästi vastenmielinen ilmiö.

Myös poliittinen islam on äärioikeistoa. Sen arvostelemisella ei ole mitään tekemistä niin sanotun islamofobian kanssa. On tärkeä säilyttää mittasuhteet. Poliittinen islam on voimakkaampi ilmiö kuin Euroopan rasistit. Islamistinen äärioikeisto on vakava uhka muslimeille itselleen ja erityisesti vähemmistöille.

Jaa tämä artikkeli: