null Pääkirjoitus: Armollisuutta työelämään

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Armollisuutta työelämään

Koska jokainen meistä tuntee joskus riittämättömyyttä, työmarkkinoita on tarpeen kehittää ihmisen tarpeiden mukaan joustaviksi.

On mukavaa tehdä töitä, kun voimat ja taidot riittävät, hommat edistyvät ja jälkeä syntyy. Silloin luulee helposti olevansa kaikkivoipa ja haavoittumaton. Kuitenkaan meistä kukaan ei ole aina parhaassa iskussa. Tulee riittämättömyyttä työn sovittamisessa yhteen lasten tai vanhempien hoidon kanssa, tulee erilaisia tilapäisiä tai pysyviä terveysongelmia. Viimeistään iän lisääntyminen tuo lähes jokaiselle mukanaan erityistarpeita.

Elämän rikkauteen kuuluukin ihmisen haavoittuvuus, se, ettemme ole ei ole naarmuuntumattomia emmekä aina veny kaikkeen. Oman murtumisensa kautta voi myös löytää myötätunnon toista kohtaan.

 

Moni haluaisi tehdä työtä silloinkin, kun osaa hyvin jotain muttei selviydy laajan toimenkuvan kaikista puolista tai kun ei voi huolehtia kokoaikaisesta työstä. On hienoa, että osatyökykyiset kansalaiset ja heidän tarpeensa on huomattu. Toivoa sopii, että heidän työllistymisensä alkaa edistyä laajalla rintamalla. Myös Helsingin seurakunnat ovat aloittaneet Työtä kohti -projektin osatyökykyisten ja vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymispolkujen etsimiseksi.
 

Tästä kaikesta on hyötyä paitsi yhteiskunnalle ja työnantajille myös ja ennen kaikkea työhön pääseville itselleen."
 

Osatyökykyisten työllistäminen vaatii muun muassa työkyvyn puutteiden yksilöllistä selvittämistä, räätälöityjen tehtävänkuvien suunnittelua ja ohjausta. Joissakin tapauksissa on tarpeen myös kuntouttavan työtoiminnan ja työmarkkinoiden yhteen sovittaminen. Huolellisen syiden selvittämisen kautta mahdollistuu myös olennaisen tärkeä pitkäaikaistyöttömyyden vähentäminen.

Tästä kaikesta on hyötyä paitsi yhteiskunnalle ja työnantajille myös ja ennen kaikkea työhön pääseville itselleen. Tänä työurien pidentämisen aikana ei kannata heittää hukkaan osatyökykyisten panosta. Sitä paitsi työhön kiinni pääseminen on usein tärkeää yksittäisen ihmisen itsetunnon ja koko elämän kannalta.

 

Koska meihin kaikkiin tulee joskus naarmuja ja voimamme hiljalleen vähenevät, on tarpeellista, että suomalaisia työmarkkinoita kehitetään paremmin ihmisen tarpeiden mukaan joustaviksi ja että työllistymiseen luodaan vaihtoehtoja. Tarvitaan tilanteen tiedostamista ja uudella tavalla toimivan työelämän kehittämistä.

Se ei ole mahdotonta, jos tahtoa riittää. Näin saadaan työelämään armollisuutta, jota jokainen joskus tarvitsee.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -lehden toimituspäällikkö.
palvi.ahoinpelto@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.