null Pääkirjoitus: Ei bensaa liekkeihin

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Ei bensaa liekkeihin

Oman perinteen kritisoiminen saattaa sattua siihenkin, joka ei luullut koko asiaa arvostavansakaan.

Meidän kristittyjen juhannuksen ja muslimien ramadanin alla ilmestyi Roihuvuoren moskeijan seinälle suurikokoinen lakana: Jeesus oli muslimi. Tekstissä sanottiin myös, ettei kolmiyhteistä Jumalaa ole. Kun moskeija seisoo lähellä Roihuvuoren kirkkoa, viesti oli helpohko tulkita provokaatioksi kristityille, vaikka sen sisältämien lauseiden onkin tiedetty kuuluvan islamin oppiin.

Moni pahoitti mielensä. Keskustelu kuohui kaupunginosan asukkaiden keskuudessa ja erilaisilla verkkopalstoilla.

Sitten joku irrotti yöaikaan banderollin seinältä, ja moskeijassa toimiva muslimiyhteisö harmistui. Kasassa voisivat siis olla vakavammankin uskontoperusteisen konfliktin ainekset.

Olemme Suomessa tottuneet elämään varsin samanmielisten keskuudessa. Olemme uskoneet suunnilleen samalla tavoin, syöneet samankaltaista ruokaa ja katsoneet samoja televisio-ohjelmia.

Ajan myötä tilanne on muuttunut. Maailma pienenee, rajat avautuvat, kanavat lisääntyvät ja aatteet virtaavat maahamme. Koska me helsinkiläiset kohtaamme etujoukkona useimmat uudet tulijat, meiltä vaaditaan toisenlaista toleranssia.

Uuden vastaanottaminen ei ole aina helppoa, sillä ihminen varjelee luonnostaan reviiriään. Oman uskon ja perinteen kritisoimiseksi koettu puhe ja toiminta sattuvat kipeästi siihenkin, joka ei luullut näitä asioita arvostavansakaan. Siinä osutaan herkkään kohtaan.

 

Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa.

 

Vaikkei moskeijan banderollia väitteineen pidettäisikään tyylikkäänä tapana osallistua uskontodialogiin, se on kuitenkin vain lakana muslimien oman toimitilan seinässä. Sille ei kannata antaa liian suurta painoarvoa.

Elämme samassa kaupungissa yhä useampien toisin uskovien kanssa. Meidän on siis hyvä tietää, mihin itse uskomme ja mistä tulemme. Uskon tuntemustaan voi tutkia vaikka messussa ja raamattuilloissa. Kun seisoo oman uskonsa kanssa tukevalla maalla, voi suhtautua toisenlaiseen myös uteliaasti tai kiinnostuneesti.

”Ei pidä provosoitua kun provosoidaan”, muistetaan presidentti Mauno Koiviston sanoneen. Samaan suuntaan viittaa Roomalaiskirjeen kirjoittaja: ”Jos on mahdollista ja jos teistä riippuu, eläkää rauhassa kaikkien kanssa.” Miksi heittää bensaa liekkeihin?

Pälvi Ahoinpelto, toimituspäällikkö
palvi.ahoinpelto@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.