null Pääkirjoitus: Hyvät vaalit tulossa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Hyvät vaalit tulossa

Tämän syksyn seurakuntavaaleissa äänestäjällä tulee olemaan varaa valita. Espoossa ehdokkaita on lähes viidennes enemmän kuin edellisissä, vuoden 2010 vaaleissa. Erilaisia listoja moninaisine painotuksineen löytyy joka seurakunnasta.

Eräs seurakuntavaalikampanjan tavoitteista on ollut innostaa mahdollisimman monenlaisia ja eri-ikäisiä seurakunnan jäseniä tarttumaan haasteeseen ja ryhtymään ehdokkaaksi. Ehdokkaiden ja eri valitsijayhdistysten määrä kertoo, että tässä tavoitteessa on onnistuttu kohtuullisen hyvin. Lähes kaikki poliittiset puolueet ovat liikkeellä. Myös aktiivisten seurakuntalaisten listoista löytyy vaihtoehtoisia tavoitteita ja painotuksia ja ihan uusia ryhmittymiäkin on perustettu.

Kaikki eivät pidä siitä, että puoluetunnukset ovat esillä seurakuntavaaleissa. Itse ajattelen, että puolueiden listat toteuttavat erinomaisesti vaalikampanjan tavoitetta ehdokkaiden mahdollisimman laajasta kirjosta. Kaikki seurakuntien jäsenet eivät syystä tai toisesta ole aktiivisesti mukana oman seurakuntansa toiminnassa. Silti kirkon asia on monelle tärkeä. Puolueet ovat totuttuja vaalitoimijoita ja niiden kautta seurakunnan luottamustoimiin löytyy myös ihan uusia ihmisiä.

Niin tuoreita kuin tuttuja kasvoja löytyy toki kaikilta listoilta. Iloista on myös se, että valtaosa istuvista luottamushenkilöistä tavoittelee jatkokautta yhteisessä kirkkovaltuustossa tai seurakuntaneuvostossa. Se kertoo siitä, että työ on koettu merkitykselliseksi.

Viime viikolla ehdokkaille järjestetyssä vaali-infossa oli hyvä pöhinä. Leppävaaran kirkon seurakuntasali oli viimeistä istumapaikkaa myöten täynnä ja ilmassa oli innostusta ja odotusta.
Innostusta tarvitaan. Ehdokkaalla täytyy olla halua vaikuttaa oman seurakuntansa ja kirkon asioihin. Sen lisäksi tarvitaan näkemystä siitä, millaista kirkkoa tässä ajassa pitää rakentaa. Nämä asiat yhdistävät kaikkia ehdolle asettuneita.

PS.

Äänestäjän kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että ehdokkaat ja valitsijayhdistykset kertovat tavoitteistaan ja painotuksistaan selkeästi ja suoraan. MTV:n kanssa toteutettava vaalikone auttaa äänestäjää oman ehdokkaan löytämisessä 13. lokakuuta alkaen. Myös Esse tulee avaamaan sivunsa ehdokkaiden puheenvuoroille. Vilkas keskustelu alkakoon!

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: