null Pääkirjoitus: Hyviä uutisia äideille

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Hyviä uutisia äideille

Lapsen hyvä on äidille maailman tärkein asia. Sitä hyvää on nyt enemmän kuin aikaisemmin.

Yksi tunnetuimpia äitejä on Maria, Jeesuksen äiti. Marian elämässä kulkee mukana äitiyden perussävel, huoli. Vanhan Simeonin sanat poikansa kanssa temppeliin saapuneelle Marialle ovat kovin totta. Sinun sydämesi läpi on miekka käyvä, ennustaa Simeon.

Huoli ja kipu lävistivät Marian sydämen monta kertaa, sen tiedämme. Kuten ne lävistävät jokaisen äidin sydämen aika ajoin. Kun on jotakin niin kallista kuin oma lapsi, on seurana ilon lisäksi myös huoli, pistävä huoli.

Pohjimmiltaan äitien huoli on hyvä asia. On sanottu, että jos äidit saisivat päättää, maailmassa olisi rauha. Joka tapauksessa huoli saa liikkeelle, niin äitejä kuin äidinmielisiä. Huolen ja myötätunnon tuloksena monet asiat maailmassa muuttuvat hyvään suuntaan. Äitienpäivän kynnyksellä niitäkin uutisia on hyvä palauttaa mieleen.
 

Päämäärätietoisen työn tuloksena lasten ja naisten oikeudet ja elämänolot ovat parantuneet monilta osin viimeisten 25 vuoden aikana. Huikeimmalta tuntuu tieto siitä, että lapsikuolleisuus on puolittunut.
 

Maailma ei ole tullut valmiiksi, mutta sen parantaminen ei ole turhaa työtä."
– Urpu Sarlin
 

Edelleen lapsikuolleisuuden luvut puristavat sydäntä, sillä vuosittain lähes kuusi miljoonaa lasta kuolee alle viisivuotiaana. Mutta luku on puolta pienempi kuin vuonna 1990 ja sama hyvä kehitys jatkuu edelleen. Lasten elämää kohentaa sekin, että samassa ajassa myös äitiyskuolemat vähenivät lähes puolella.
 

Suomessa äitien ei onneksi enää tarvitse murehtia sitä, pääsevätkö lapset tai tytöt kouluun. Muuallakin maailmassa tämä huoli on aikaisempaa pienempi. Nykyään lähes 90 prosenttia kehitysmaiden lapsista aloittaa peruskoulun, myös tyttöjen ja poikien osuudet peruskoululaisista ovat tasoittuneet. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää. Siinä työssä ovat mukana myös kirkon kansainvälisen avun ja lähetystyön järjestöt.

YK:n vuosituhattavoitteiden raportit kertovat, että maailma ei ole tullut valmiiksi, mutta sen parantaminen ei ole turhaa työtä. Ponnistelun tuloksena maailmassa on tänään vähemmän äitejä, joiden rintaa repii huoli ja toivottomuus. Ja enemmän äitejä, jotka voivat vain iloita lapsistaan ja katsoa luottavaisesti tulevaan, huolta vailla.

PS.

Espoon kaupunki palkittiin viime viikolla kestävän kehityksen mallikaupunkina Euroopassa. Äidit tietävät, että tässä on hyvä alku, mutta tekemistä riittää vielä. Lapsillemme kestävä kehitys on elinehto.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.