null Pääkirjoitus: Jos huoneeseen astuisi enkeli

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jos huoneeseen astuisi enkeli

Voisiko lisätty todellisuus tuoda jotakin uutta hengelliseen elämään?

Niin sanottu lisätty tai laajennettu todellisuus astui lukemattomien suomalaistenkin elämään viime kesänä, kun Pokémon Go -peli julkaistiin. Suositussa kännykkäpelissä kerätään virtuaalisia, animoituja hahmoja, jotka näkyvät kännykän ruudulla kameran kuvaaman reaalimaailman keskellä. Vielä syksylläkin koiranulkoiluttajia tuntui olevan vähemmän liikkeellä kuin kännykkä kädessä kulkevia Pokémonien jahtaajia.

 

Lisätty todellisuus ei kuitenkaan ole pelkkää leikkiä, vaan sitä voidaan hyödyntää lukuisilla eri aloilla kuten lääketieteessä, rakentamisessa, taiteessa ja opetuksessa.

Myös luterilainen kirkko otti ensimmäisen askeleensa lisättyyn todellisuuteen marraskuun alussa, kun reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuosi alkoi. Turun tuomiokirkossa julkistettiin Sanan seppä -sovellus, jonka avulla kirkkovieraat pääsevät kurkistamaan historiaan.
 

Kirkko on aina ottanut käyttöönsä uudet tekniikat oman sanomansa välittämiseen."
 

Turun ja Kaarinan seurakuntien, kirkkohallituksen ja Turun yliopiston yhteisprojekti on osa laajempaa hanketta, jossa tutkitaan lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia kulttuurin ja matkailun parissa. Nyt Turun tuomiokirkon sivukappeleissa kävijöiden eteen – tablettisovelluksen kautta – astuvat uskonpuhdistuksen ensimmäisen vuosisadan ihmiset tarinoineen.

 

Historian elävöittäminen tuntuu mielekkäältä tavalta hyödyntää uutta teknologiaa. Pitkän historian omaavalle kirkollekin se on luonteva alue. Mutta miten muuten kirkossa voisimme hyödyntää lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia? Olisiko se keino avata myös sitä uskon todellisuutta, jota emme silmin voi nähdä?

Miltä tuntuisi nähdä eteisessä enkeli tai alttarilla Pyhä Henki? Avaisiko se jotakin uutta vai vesittäisikö vanhaa? Rikkoisiko se pyhyyttä vai vahvistaisi sen kosketusta?

Vaikka ajatus tuntuu ehkä vieraalta, on kirkossa aina käytetty uusia keinoja näkymättömän todellisuuden kuvaamiseen. Kieli, kuva, musiikki, arkkitehtuuri, elokuva, draama, tanssi, median eri muodot – ne on kaikki otettu käyttöön yksi kerrallaan. Siinä mielessä lisätty todellisuus on vain yksi askel samalla polulla.

 

PS.
Virtuaalienkeleitä odotellessa voi kuvitella: Jos kotiini astuisi enkeli, niin miten hän katsoisi minua?

 

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.