Pääkirjoitus: Kirkko on musiikin mesenaatti

Pääkirjoitus: Kirkko on musiikin mesenaatti

Keisari Augustuksen neuvonantaja Gaius Maecenas ei jäänyt historiaan verotusteknisten ohjeiden vuoksi, vaan ihan muista ansioista. Maecenas muistetaan runouden ystävänä, joka tuki avokätisesti Horatiusta ja Vergiliusta. Taiteen tukijoita kutsutaan mesenaateiksi hänen mukaansa.

Kirkolla on historiansa merkittävänä taiteen mesenaattina. Niinpä länsimaisen kuvataiteen, musiikin ja arkkitehtuurin historia on monilta osin juuri kirkkotaiteen historiaa. Taiteen keinoin julistettiin Jumalan kunniaa, mutta totuuden nimissä varmasti joskus tilaajan omaakin. Joka tapauksessa kirkko on ollut taiteen kumppani.

Entiseen aikaan ei tässäkään asiassa ole paluuta. Osaltaan se on vain hyvä. Taiteen olemukseen kuuluu ilmaisunvapaus, eikä sitä saa ulkopuolta pakottaa mihinkään katsomukselliseen muottiin, kuten kirkon valta-aikoina on myös tapahtunut. Taide voi tarkastella harmoniaa tai sen puutetta, ottaa kantaa yhteiskuntaan tai irtautua ajan ja paikan kahleista. Kaikissa muodoissaan se voi taiteilijan intention tai katsojan tulkinnan mukaan olla myös hengellistä.

Espoossa alkaa ensi sunnuntaina musiikkifestivaali: vuoden 2014 kirkkomusiikkiviikko ”Kohtaamisia – Möten”. Jälleen kerran on tavoitteena sekä tarjota kuulijoille elämyksiä, että kertoa kirkoissa soivan musiikin laaja-alaisuudesta.

Kirkko on musiikin alalla merkittävä toimija, sillä tällä taiteenlajilla on roolinsa lähes kaikessa kirkon toiminnassa. Ei tarvitse kuin kuvitella hipi-hiljaiset häät, vain puhetta sisältävä rippikirkko tai lauluton lasten kerho, kun ymmärtää musiikin paikan seurakunnan perustoiminnassa.

Musiikkitoiminnallaan seurakunnat tulevat tukeneeksi taiteenlajia laajemminkin. Runsas ja korkeatasoinen konserttitarjonta tuo töitä muusikoille ja tarjoaa seurakuntalaisille musiikkielämyksiä. Espoon seurakuntien 40 kuoroa ja satakunta muskariryhmää tuovat iloa tuhansien elämään. Lisäksi kirkko on merkittävä ammattimuusikoiden työpaikka: Kanttoreita on Suomessa 900, kun musiikkialalla kaikkiaan on noin 5 000 päätoimista työpaikkaa. – Musiikin mesenaatteja ovat kaikki seurakuntien jäsenet. Kiitos siitä!

PS.

Kaupungin ja seurakuntien yhteistyö perheneuvonnassa näyttää jatkuvan. Se on hyvä uutinen niin espoolaisille perheille, kuin espoolaisille veronmaksajille. Ennaltaehkäisy on aina edullisempaa kuin jälkien korjaaminen.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: