null Pääkirjoitus: Kirkko rakentaa nyt matalia kynnyksiä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkko rakentaa nyt matalia kynnyksiä

Esteettömyyteen kuuluu myös avara ja vieraanvarainen ilmapiiri.

Arkkitehtuurilla voi tehdä ihmeitä, jo vanhat kirkonrakentajat sen tiesivät. Esimerkiksi kirkkolaivan keskikäytävä saattoi näyttää tasaiselta, vaikka se todellisuudessa laski hiljalleen ovelta ja keskikohdan jälkeen alkoi nousta. Painovoima korosti alttarin pyhyyttä.

Kirkkoja on aina rakennettu Jumalan kunniaksi, mutta paljolti kappelit ja katedraalit kartuttivat kunniaa myös rakennuttajille. Ajat ovat toiset: nyt kirkkoja rakennetaan ennen kaikkia ihmisille.

Espoossa on valmistumassa kaksi uutta kirkon tilaa, joiden keskiössä on nimenomaan ihminen: hän, joka astuu ovesta sisälle. Suvelan uusi kappeli ja Olarin seurakunnan tilat Isossa Omenassa haluavat olla ihmisten käytössä.

 

Kauppakeskuksen vilinässä kirkko on lähellä arjen reittejä ja kynnys tavallistakin matalampi.

 

Suvelan kappeli on suurella todennäköisyydellä Espoon seurakuntien viimeinen uusi kirkkorakennus. Siksikin ilahduttaa, että Suvela ei saa arkkitehtuuriltaan keskinkertaista käyttötilaa.

Arkkitehdit ovat vanhojen kirkonrakentajien lailla osanneet asiansa. Rakennus taipuu nykyvaatimusten mukaisesti moneen, mutta silti kappelisali tukee myös pyhän kokemusta. Korkealle nouseva katto ja vaalean puun lempeä aaltoilu antavat ajatuksille ja tunteille tilaa. Hannu Konolan lasiteos kehystää tilaa ja tarjoaa katseelle kiintopisteitä.

Jos Suvelan kappeli on keskellä kylää, niin samoin on lokakuussa aukeava seurakuntien tila Isossa Omenassa. Kauppakeskuksen vilinässä kirkko on lähellä arjen reittejä ja kynnys tavallistakin matalampi. Tulevaa tilaa ja sen tarjoamaa on suunniteltu palvelumuotoilun keinoin eli yhdessä ihmisten kanssa, heidän tarpeistaan ja toiveistaan lähtien.

Esteettömyys on edellytys kaikille julkisille tiloille. Myös Suvelassa ja Ompussa näihin asioihin on kiinnitetty huomiota.

Kirkon tilojen suhteen tarvitaan myös henkistä esteettömyyttä: vastaanottavaisuutta ja vieraanvaraisuutta. Avoin ilmapiiri on avain siihen, että hyvä talo lunastaa paikkansa monikulttuurisen ja rikkaan yhteisön yhteisenä olotilana.

PS.

Suvelan kappeli ja asukaspuisto palvelevat arjessa lähialueiden ihmisiä. Elämyksiä tarjoavaa arkkitehtuuria kannattaa tulla kokemaan, vaikka ei ihan naapurissa asuisikaan.

 

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.