null Pääkirjoitus: Kirkko tarvitsee terävää ja totuudenmukaista journalismia

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kirkko tarvitsee terävää ja totuudenmukaista journalismia

Luotettava ja vastuullinen tiedonvälitys on vastatuulessa. Nyt puhaltavat vähän semmoiset tuulet. Joissakin Euroopan maissa, erityisesti Unkarissa ja Puolassa, tiedotusvälineet joutuvat kamppailemaan poliittista painostusta ja ennakkosensuuria vastaan. Suomessa Yleisradio on jatkuvasti populistipoliitikkojen hampaissa.

Journalismin valepukuun kääriytyneiden, mutta vastuullisen journalismin periaatteille piut paut antavien valemedioiden ja trollien jutut leviävät pitkin verkkoa. Olemme siirtyneet aivan uudenlaisen propagandan aikaan. Siksi painostuksesta vapaa ja faktoihin perustuva journalismi on juuri nyt entistä tärkeämpää ja arvokkaampaa.

Kirkko ja kaupunki on pääkaupunkiseudun evankelis-luterilaisten seurakuntien rahoittama journalistinen media. Toimimme normaalien journalististen periaatteiden mukaan omistajan meille määrittelemää linjaa noudattaen.

Seurakunnat ovat määritelleet toimitukselliseksi linjaksemme terävän ja totuudenmukaisen, ymmärrystä lisäävän, vuoropuheluun pyrkivän, arkipäivän kristillisyyttä korostavan, rakentavasti kriittisen ja avarasti kansankirkollisen journalismin. Koko määrittelyn voit lukea täällä.

Kirkon kannattaa vastaisuudessakin rahoittaa vastuullista journalismia.

Joidenkin mielestä kirkon ei pitäisi rahoittaa journalismia vaan keskittyä markkinointiin ja organisaatioviestintään.

Journalismin ja organisaatioviestinnän ero on siinä, että journalisti on vastuussa ensisijaisesti lukijoilleen, ja organisaatioviestijä on vastuussa ensisijaisesti organisaatiolleen. 

Kirkon kaltainen yhteisö tarvitsee sekä terävää ja totuudenmukaista journalismia että organisaatioviestintää. Ja myös organisaatioviestintä saisi olla mieluummin terävää ja totuudenmukaista kuin tylsää ja totuutta vääristävää.

Kirkon kannattaa vastaisuudessakin rahoittaa vastuullista journalismia. Sitä kun ei ole erityisen viisasta korvata somemyrskyillä tai muullakaan niin sanotulla ansaitulla huomiolla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.