null Pääkirjoitus: Kohtuullisuus on vastuullisuutta

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Kohtuullisuus on vastuullisuutta

Irtisanomispaperi. Sen mukana tulevat epäusko, itku, viha, pelko, lamaannuskin. Näitä tunteita ja työpaikan menetyksen muita vaikutuksia elämään käsitellään tuhansissa ja tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Sen kertovat toistuvat uutiset työntekijöiden vähentämisestä.

Työnantaja voi irtisanoa työntekijän taloudellista tai tuotannollisista syistä. On ymmärrettävää, että tappiota ei voida tehdä kovin pitkään, vaan yrityksen tulee olla kannattava. Joskus ala kuihtuu alta. Nämä ovat syitä, jotka ainakin ulkopuolinen voi hyväksyä.

Sen sijaan usean oikeudentuntoa koettelee tilanne, kun voittoa tekevä iso yritys irtisanoo työntekijöitään. Ihmetystä aiheuttavat rajut saneeraukset, jotka ajoittuvat samaan aikaan johdon bonusten tai omistajien osinkojen jaon kanssa. Näissä ratkaisuissa vanha hyve, kohtuullisuus, jää jalkoihin.

Yrityksen toiminnan on oltava kannattavaa, mutta voittoa ei soisi haettavan hinnalla millä hyvänsä. Periaatteessa yritysvastuu alkaa olla itsestään selvä osa liiketoimintaa. Esimerkiksi ympäristönäkökulmia ei voi jättää huomiotta, jos tahtoo menestyä. Vastuulliseen liiketoimintaan lasketaan ympäristövastuun lisäksi yleisesti myös sosiaalinen ja talou­dellinen vastuu. Kun yrityksen panos näillä alueilla ylittää lainsäädännön minimin, voidaan puhua vastuullisesta liiketoiminnasta.

Vastuullisuus voi olla sisäänrakennettuna jo yrityksen liikeideaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että osa yrityksen voitosta käytetään sen toiminnan mukaisten yhteiskunnallisten tavoitteiden tukemiseen. Silloin myös asiakkaat ja sidosryhmät allekirjoittavat nämä tavoitteet ja tukevat niitä.

Työpaikkojen säilymisen kannalta kysymys laajennetusta taloudellisesta vastuusta on kiinnostava ja innostava. Voisiko yrityksen kilpailuvaltti olla se, että se pitää henkilöstöään ykkösresurssina myös heikompina aikoina? Missä ovat ne omistajat, jotka päättävät, että talouden taantumassa riittää matalampi tulos työpaikkojen säilyttämiseksi. Olisi virkistävää kuulla uutisoitavan, että: ”Valitettavasti joudumme tyytymään pienempää tuottoon, mutta säästymme irtisanomisilta.”

PS.

Tällä viikolla vietetään YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärryksen viikkoa. Toisen uskonnon edustajan kanssa voi keskustella tasavertaisesti vain, jos tuntee oman perinteensä. Siksi oman uskonnon opetus kouluissa on arvokasta tälläkin viikolla.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.