null Pääkirjoitus: Koti kallis, suojaa meitä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Koti kallis, suojaa meitä

Entä jos koti ei suojaakaan? Keskeneräiselle ja rikkinäiselle saa pyytää siunausta, kuten kauniille ja valmiillekin.

Kymmenen vuotta sitten tein elämäni suurimman hankinnan, kuten sanotaan. Ostin velkarahalla kodin. Kun muutosta oli kulunut reilu kuukausi, paljastui massiivinen vesivaurio. Sateisen syksyn vedet olivat uudessa talossa kulkeneet vääriä reittejä.

Korjausmiesten kulkiessa tuparit ja kodinsiunaaminen jäivät pitämättä. Vieraita kyllä kävi, mutta uuden kodin juhlaa ei tullut. Ei tuntunut siltä. Rikkinäistä ei ole tapana juhlia.

Vasta vuosia jälkikäteen olen ymmärtänyt, miten viisasta olisi ollut järjestää se kodinsiunaaminen. Pyytää pappi paikalle kotiamme ja hullunmyllyämme siunaamaan.

Korjaustyömaan keskelle ei olisi noussut puitteiltaan täydellistä juhlahetkeä, jossa kaikki on järjestyksessä ja kauniisti. Mutta siunausta ja siunauksen vakuutusta olisimme silloin tarvinneet.

Monessa muussakin kodissa ja elämäntilanteessa saatettaisiin kaivata kodinsiunausta. Uuteen kotiin muutettaessa jotakin muuttuu aina. Muutos on usein iloinen ja kaivattu, mutta joskus laatikoita pakataan ja puretaan myös pettyneenä, vihaisena tai surua kantaen.

Myös tutussa kodissa voi olla edessä uusi elämäntilanne, uusi alku. Rukoushetki voi olla hyvä merkkipaalu tässä tilanteessa.
 

Koti on ihmiselle turvapaikka, josta kannattaa pitää huolta.


Kodin laittaminen ja siellä viihtyminen on suosittua, puhutaan jopa trendistä. Moni suuntaa Vantaan asuntomessuillekin, joko tosimielellä tai vähintään haaveilemaan tai ihmettelemään.

Kasvavasta kotoilusta huolimatta kodinsiunaaminen ei ole vielä suuremmin löytänyt paikkaansa suomalaisten elämässä. Harva ehkä tietää mahdollisuudesta. Ja toisaalta: kodin voi siunata myös ihan itse, jolloin se ei tietenkään löydä tietään kirkon tilastoihin.

Kodinsiunaaminen on pyytäjiensä näköinen rukoushetki. Tilanteen mukaan voidaan iloita, siitä mistä iloa nousee. Kodista, seinistäkin, mutta erityisesti niiden sisällä asujista, ja pyytää tällä kodille enkelien läsnäoloa, iloa ja voimaa arkeen.

Koti on ihmiselle turvapaikka. Sen pitäisi olla sitä henkisesti ja aineellisesti. Turvapaikastaan on hyvä pitää huolta, vaikka se vaatii ponnisteluja. Joskus se tarkoittaa remonttia, mutta aina lämmön ja yhteyden vaalimista. Koti syntyy teoista.

PS.

Ei niin, etteikö Jumala meitä ihmisiä kantaisi ilman seremonioitakin. Ihmisen vain on helpompi uskoa, kun asialle annetaan sanat. Mille sinä haluat pyytää siunausta tänään?

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.