Pääkirjoitus: Kuka on ääneni arvoinen?
Vierailin viime viikolla seurakuntien Hyvän tekemisen toreilla. Tapasin useamman ihmisen, jolla oli vaikeuksia löytää omaa ehdokasta seurakuntavaaleissa. Jos ehdokkaita ei tunne entuudestaan, ei pelkän kuvan perusteella tee mieli äänestää. Onneksi ei tarvitsekaan.
Ehdokkaiden ajamiin asioihin ja arvoihin voi tutustua eri tavoin. Helpoiten apua saa vaalikoneesta, sillä valtaosa Espoon ja Kauniaisten ehdokkaista on vastannut vaalikoneen kysymyksiin. Lisäksi vaalilistojen teeseihin voi tutustua seurakuntien vaalisivustolla, josta löytyvät linkit myös listojen omille verkkosivuille.
Ei liene yllättävää, että ehdokkaiden suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin on äänestäjille tärkeä asia. Osalle se on asia, joka ratkaisee ehdokkaan sopivuuden. Kysymys jakaa vahvasti myös ehdokkaita, kuten Essen artikkeli kaksi viikkoa sitten kertoi.
Torikeskusteluissa muutamat ihmettelivät, miksi kirkossa puhutaan niin paljon seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Kyselijöistä tuntuu, että monet muut tärkeät keskustelunaiheet jäävät julkisuudessa tämän kysymyksen alle. Näinkin on. En silti usko, että keskustelu vähemmistöjen asemasta häviää, ennen kuin asia on ratkaistu. Se on tämän sukupolven kysymys, ei vain kirkossa, vaan muuallakin yhteiskunnassa.
Mitä käytännön vaikutusta on sillä, millaisia arvoja luottamushenkilöt vähemmistöjen suhteen edustavat? Merkittävin vaikutus on sillä, että luottamushenkilöt äänestävät maallikkoedustajat kirkolliskokoukseen. Kirkolliskokous päättää koko kirkon linjauksista tässäkin asiassa.
Pienempi, mutta läheisempi käytännön kysymys on se, kenelle Espoon seurakuntayhtymä jakaa lähetystyöhön ja kansainväliseen apuun varatut määrärahat. Tänä vuonna yhteinen kirkkovaltuusto eväsi tukea järjestöiltä, joiden katsottiin toimineen syrjivästi suhteessa seksuaalivähemmistöihin. Nyt valittavien valtuutettujen kannasta riippuu, mitä asiasta päätetään ensi keväänä.
Seurakuntavaaleissa jokainen käyttää ääntään omien arvojensa mukaisesti. Jo 10 000 espoolaista on antanut äänensä, mutta yli 90 prosenttia äänioikeutetuista ei ole vielä äänestänyt. Isäinpäivänä siihen on vielä mahdollisuus.
PS.
Kirkkoa ei voi muuttaa eroamalla siitä. Äänestämällä vaikutat siihen, mihin suuntaan kirkon purtta ohjataan.
Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.
urpu.sarlin@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: