null Pääkirjoitus: Leijonien esimerkki

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Leijonien esimerkki

Jokaiseen voittoon tarvittiin koko joukkue. Siitä kannattaa ottaa opiksi muussakin elämässä.

Oli huikeaa seurata Suomen jääkiekkojoukkueen maailmanmestaruuskisoja. Pelit olivat hienoa ja mukaansatempaavaa katsottavaa niin satunnaiselle penkkiurheilijalle kuin lajin harrastajille. Finaalipelin hopeakin kirkastuu mielissä ajan myötä, uskokaa pois.

Urheilu yhdistää suomalaisia erityisellä tavalla. Onnistumisen hetkellä pieni pohjoinen kansa unohtaa menneet murheet ja huomisen huolet. Kaikki on hyvin, me ollaan sankareita kaikki. Laineet, ahot ja koskiset ovat koko kansan idoleita.

 

Hyvää yhteiskuntaa ei rakenneta raja-aidoilla."
- Urpu Sarlin
 

Idoleilta kannattaa oppia. Peliviisaat toistivat turnauksen aikana useasti, että Suomen vahvuus on joukkuepelin arvostus.

Porukassa on taitureita, mutta kukaan ei voi voittaa yksin. Jokaiseen voittoon tarvittiin koko joukkue. Tämän taktiikan toimivuudesta Suomen turnaus oli hieno näyttö.

Yksi leijonista kiteytti asian Venäjää vastaan käydyn ottelun erätauolla. "Me uskotaan meidän arvoihin."

Viimeinen vuosi on ollut Suomessa repivän keskustelun aikaa. Erityisesti suhtautuminen maahan tulleisiin turvapaikanhakijoihin on jakanut ihmisiä. Kirkossa keskustellaan parhaillaan seksuaalivähemmistöjen avioliittoon vihkimisestä. Sekään keskustelu ei aina kerää tyylipisteitä.

Molemmissa keskusteluissa käy helposti niin, että asian ytimessä olevat ihmiset unohtuvat. Silloin puheesta tulee loukkaavaa ja eristävää.
 

Hyvää yhteiskuntaa ei rakenneta raja-aidoilla. Niin globaalissa maailmassa kuin lähiyhteisössä ihmiset ovat samaa joukkuetta. Menestys syntyy koko joukkueen huomioimisesta ja arvojen mukaan toimimisesta.

Koko joukkueen mukaan ottaminen on itse asiassa suomalaisen yhteiskunnan perusarvoja. Toisia nimiä samalle asialle ovat tasa-arvo, toisen ihmisen huomioiminen ja hädässä olevan auttaminen. Ne kaikki ovat selkeästi myös kristillisiä arvoja.

Jääkiekon taitajista voi ottaa oppia. Vain yhdessä tekemällä rakennetaan hyvää tulevaisuutta. Vain syöttämällä saadaan aikaan maaleja. Hyvää, arvojemme mukaista elämää koko joukkueelle.

PS.

Myös toinen turnaus lähestyy loppuaan, sillä kouluvuoden viimeiset rutistukset ovat käsillä. Vähän vielä, sitten seuraa ansaittu tauko. Jokainen koululainen, opiskelija ja opettaja on sen ansainnut. Levollista kesää!

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.