null Pääkirjoitus: Luontosuhde alkaa kiitoksella

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Luontosuhde alkaa kiitoksella

Luonto on Jumalan luomaa todellisuutta, johon ihmisellä ei ole yksipuolista verotusoikeutta. Päinvastoin meillä on varjelijan vastuu.

Kesäillassa on helppo olla kiitollinen. Teiden pientareet kukkivat vaahtopäinä, tuomi ja syreeni tuoksuvat kilpaa, luonto tarjoaa parastaan. Ja tämä kaikki valo!

Kiitollisuus on kirkon ilmasto-ohjelman ensimmäinen iskusana. Kiitollisuus syntyy sen ymmärtämisestä, että olemme yltäkylläisen armon alla. Kukkivan puun alla se on tavallista helpompi uskoa.

Lämmin, hallaton kasvukausi oli menneiden sukupolvien ihmisille konkreettista armoa, sillä elämä oli kasvusta riippuvaista. Yhä edelleen olemme säiden ja ilmojen armoilla, sillä ankara halla tuo edelleen mukanaan katovuoden. Me tavalliset kuluttajat vain emme huomaa sitä, kun leipä ei kaupan hyllyiltä lopu koskaan.
 

Hyvä ympäristösuhde nousee sen ymmärtämisestä, että luonto antaa meille elämän edellytykset."
 

Muualla maailmassa näin ei kuitenkaan ole. Ilmastonmuutos muuttaa olosuhteita monin paikoin ankarimmiksi, kun sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Jatkuva kuivuus, helleaallot, rankkasateet ja tulvat voivat hyvinkin viedä sadon ja leivän. Kehittyvissä maissa katovuodet aiheuttavat samaa hätää kuin muinoin Suomessa. Ja kuten silloinkin: vaikutukset tuntuvat ankarimmin köyhimpien elämässä.
 

Kirkon ilmasto-ohjelman kaksi muuta iskusanaa ovat kunnioitus ja kohtuullisuus. Mitä paremmin ymmärrämme, että luonto on itsessään arvokasta, sitä paremmin osaamme tehdä omia elämänvalintojamme

Luonto on Jumalan luomaa todellisuutta, johon ihmisellä ei ole yksipuolista verotusoikeutta. Päinvastoin meillä on varjelijan vastuu. Nykyisessä globaalissa maailmassa tiedämme, että teoillamme ja valinnoillamme on usein vaikutuksia myös lähiluontoa ja -piiriä kauemmaksi. Tämän mukaisesti meidän pitää myös omaa elämäntapaamme arvioida ja muuttaa.

Hyvä ympäristösuhde nousee sen ymmärtämisestä, että luonto antaa meille elämän edellytykset. Niin kukkivan puun alla kuin leipähyllyn äärellä voimme kokea kiitollisuutta ja kunnioitusta. Kohtuullinen ja vastuullinen elämäntapa nousee näistä tunteista ja arvoista.
 

PS.

Seurakuntien ympäristötyö on paitsi konkreettisia valintoja kiinteistöjen hoidossa ja keittiöiden toiminnassa, myös ympäristökysymysten esillä pitämistä toiminnassa. Todeksi kristittyjen suhdetta luontoon eletään kunkin omassa arjessa. Joka päivä meidän on hyvä kysyä: Mitä se tarkoittaa tänään?

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.