Pääkirjoitus: Onneksi olkoon ja kiitos
Ensi viikonloppu on onnitteluista sakea. Ylioppilaiden lisäksi juhliaan viettävät ammattiin valmistuvat sekä peruskoulunsa päättävät. Suuri askel voi olla myös siirtyminen alakoulusta yläkouluun tai eskarista kohti ekaluokkaa. Heille kaikille yhteistä on se, että jotakin on saatettu päätökseen ja uusi odottaa edessä.
Juhlan aikaan ei välttämättä vielä ole tietoa tulevasta. Opintojaan ammattikoulutuksessa, lukiossa tai korkeakoulussa jatkavat joutuvat odottamaan valintatuloksia vielä joitakin viikkoja. Tulevaisuus näyttäytyy usein innostavana, mutta myös pelottavana ja tuntemattomana. Onnea sopii toivottaa siis sekä saavutuksesta, että matkaevääksi tulevaan.
Onnittelujen sisar on kiitos. Opintoja ei toivottavasti ole suoritettu ihan yksin, vaan yhdessä toisten kanssa. Kiitos on sanoista hienoimpia. Se ei kulu käytössä, vaan päinvastoin kasvaa iduksi uudelle. En usko, että kukaan katuu sitä, että tuli ajallaan kiittäneeksi.
Ketä kiittää tämän kevään lopuksi? Itse haluaisin kiittää jokaista opettajaa, joka näki lapsen erityislaadun ja osasi kannustaa häntä löytämään sen myös itse. Haluaisin kiittää niitä aikuisia, jotka eivät antaneet kovapintaisenkaan nuoren hämätä, vaan näkivät uhmakkaan kuoren alle.
Kiittäisin kouluavustajaa, joka huumorillaan oli auttamassa pimeiden talviaamujen halki. Ja opettajaa, jonka rakkaus aineeseensa ja opiskeluun saa muutkin innostumaan. Uskon, että teitä on jokaisessa koulussa.
Kiitokset kuuluvat myös vanhemmille, jotka ovat tukeneet opiskelussa ja elämässä. Kiitos sinulle, joka osasit antaa lapsellesi oikean neuvon kiperässä tilanteessa. Kiitos sinulle, joka et väistynyt rinnalta, vaikket tiennytkään mitä tehdä. Kiitos sinulle, joka muistutit ja valvoit, että koulu tulee hoidettua.
Kiitos sinulle, valmistunut, ylioppilas tai koulusi päättävä. Sinähän sen työn kuitenkin teit. Onnea matkallesi eteenpäin: suotuisia tuulia, avoimia ovia ja suuren Jumalan siunausta.
PS.
Europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuus oli Kauniaisissa upeaa ja Espoossakin maan keskitasoa parempi. Seuraavan kerran uurnille pääsee ensi syksynä, kun kirkkoon valitaan päättäjät. Jokaisesta jäsenestä riippuu, miltä kirkko näyttää. Siksi kannattaa äänestää myös seurakuntavaaleissa.
Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.
urpu.sarlin@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: