null Pääkirjoitus: Peltienkeli ja taskuristi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Peltienkeli ja taskuristi

Joulun lahja on rakkaus, joka leviää.

Työpöytäni kulmalla on pieni peltinen enkeli. Siipien pinta ja puvun helma on taidokkaasti kuvioitu.

Peltienkeli on kaukana kotoaan. Haitilainen käsityöläinen on naputellut sen muotoonsa. Kun esineen tuo lähelle kasvoja, voi vielä heikosti aistia petrolin tuoksun. Köyhässä maassa mikään ei mene hukkaan. Öljytynnyri on saanut uuden elämän enkeliparvena.

En tunne enkelintekijää. Tiedän vain sen, että hän asuu yhdessä maailman köyhimmistä ja hauraimmista valtioista. Hurrikaani runteli tänä syksynä maata, jossa vielä toivutaan kuuden vuoden takaisesta maanjäristyksestä.

Tiedän myös, että sateella maa muuttuu liejuksi. Vesi ja tuuli pieksävät kattoa, joka voi olla vain pressu tai pellinpalanen. Sateen jälkeen kaikki kimaltaa. Karibianmeri on turkoosinsininen ja viidakko vehmas. Tulevaisuuden toivo on koulupukuisen lapsen kaltainen.

Taskussani kulkeva oliivipuinen pieni risti on hiottu pyöreäkulmaiseksi. Kun sen puristaa kämmenen sisään, ristin sakarat pujottuvat sormien välistä. On kuin pitäisi kädestä jotakuta.

Oliivipuu on kasvanut kuivassa ja karussa maassa. En tiedä kasvoiko puu Betlehemin liepeillä, mutta sieltä pieni puuristi on lähtöisin.

 

Onneksi toivo rauhasta on sitkeä kuin oliivipuu.

 

Rauhanruhtinaan syntymäsijoilla ei ole sota, mutta ei rauhakaan. Betlehemin hotellit ovat tyhjiä, sillä pyhiinvaeltajat ja turistit ovat kaikonneet. Palestiinalaislasta pelottaa aamuisin, sillä koulutie kulkee Israelin armeijan tiesulun kautta. Muurin toisella puolellakin pelätään. Onneksi toivo rauhasta on sitkeä kuin oliivipuu.

Peltienkeli ja puuristi ovat kaukaa, mutta silti läheltä. Seurakuntiemme työ ulottuu niiden synnyinsijoille saakka.

Toivontuojan ja rauhanruhtinaan syntymäjuhla on käsillä. Kiitos, että seurakunnan jäsenenä olet omalta osaltasi ollut rakentamassa rauhaa ja tuomassa toivoa, niin Haitissa ja Betlehemissä kuin omassa kotikaupungissasi. – Lämpö leviää. Antaessaan saa. Joulun lahja tulee todeksi.

PS.

Tämä on viimeinen pääkirjoitukseni. Ensi vuonna pääkaupunkiseudun lehdet yhdistyvät uudeksi Kirkko ja kaupunki -lehdeksi.

Päätoimittajakauteni päättyessä: Lämmin kiitos kuluneista vuosista. Olkoon jouluna rauha maassa, tulevaisuus toivoa täysi!

 

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja ja Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.