null Pääkirjoitus: Pyydän anteeksi

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Pyydän anteeksi

Vaikka anteeksipyyntö ei koskaan tee tehtyä tekemättömäksi, sillä saattaa olla todella suuri merkitys kohdeyksilön tai -joukon kannalta.

Anteeksi on pieni sana. Sen lausuminen voi kuitenkin joskus olla suunnattoman vaikeaa. Vilpitön anteeksipyyntö nimittäin kertoo esittäjästään ainakin sen, että hän on pohdittuaan omia tai omiensa tekoja todennut, että on toimittu väärin, ja haluaa hyvittää. Anteeksipyynnön esittäjä tarvitsee paitsi nöyryyttä myös rohkeutta, sillä hän tavallaan asettautuu vapaaehtoisesti toisen armoille.

Anteeksipyynnön yhteydessä voidaan puhua rehabilitoinnista, arvon palauttamisesta anteeksipyynnön kohteelle. Vaikka anteeksipyyntö ei koskaan tee tehtyä tekemättömäksi, sillä saattaa olla todella suuri merkitys kohdeyksilön tai -joukon kannalta. Anteeksipyyntö kertoo, että sen kohde on nähty ja häntä pidetään niin suuressa arvossa, että hänelle halutaan tunnustaa tehty vääryys.

 

Anteeksipyyntö kertoo, että sen kohde on nähty ja häntä pidetään niin suuressa arvossa, että hänelle halutaan tunnustaa tehty vääryys. - Pälvi Ahoinpelto

 

Julkinen anteeksipyyntö on erityisen merkittävä. Anteeksipyyntö kaltoin kohdellulle ihmisryhmälle on elementtinä muun muassa maailman eri totuuskomissioiden työssä. Kuuluisin näistä lienee Etelä-Afrikassa apartheidin jälkeistä rauhaa ja sovintoa 1990-luvulla etsinyt piispa Desmond Tutun johtama komissio. Meillä Suomessa Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi pyysi vuonna 2012 saamelaisilta anteeksi, että kirkko on alistanut heitä.

Yksi viimeisimmistä julkisista anteeksipyynnöistä tapahtui tämänvuotisella Pride-viikolla Kallion seurakuntasalissa, kun helluntailaisen Ristin Voitto -lehden päätoimittaja Leevi Launonen pyysi anteeksi homojen epäasiallista kohtelua helluntailiikkeessä. Arkkipiispa Kari Mäkinen esitti samansisältöisen pyynnön evankelis-luterilaisen kirkon puolesta vuonna 2014.

Anteeksipyynnön esittäjä on arvostettava henkilö. Hän nousee oman virheettömyytensä illuusion yläpuolelle ja kykenee katsomaan asioita avarasti. Anteeksipyyntö kertoo esittäjästään, että tällä on kykyä arvioida tekemisiään ja tekemättä jättämisiään paitsi omalta myös tekojensa kohteen kannalta. Hän ymmärtää, että sanaan ihminen sisältyvät kaikki inhimilliset piirteet, myös erehtyminen.

Oli anteeksipyynnössä sitten kyse kokonaisia kansoja tai yhtä yksilöä koskevasta asiasta, makro- tai mikrokokoisesta tapauksesta, se kertoo sovinnonhalusta ja tahdosta jatkaa eteenpäin uudenlaisessa yhteisymmärryksessä.

Anteeksi on kaunis sana.

 

Pälvi Ahoinpelto, toimituspäällikkö

palvi.ahoinpelto@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.