null Pääkirjoitus: Rippikoulun suosio jatkuu

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Rippikoulun suosio jatkuu

Ripari pystyy vastaamaan nuorten aitoihin tarpeisiin. Tarjolla on oikeita asioita oikeaan aikaan.

Rippikoulu on yksi kirkon menestystarinoista. Lähes kaikki seurakunnan jäsenet käyvät rippikoulun ja useat myös liittyvät kirkkoon sen yhteydessä.

Seurakunnat hoitavat rippikoulunsa hyvin. Riparit ovat suunniteltuja, työntekijät ja isoset koulutettuja, puitteetkin ovat kunnossa.

Nämä määritteet sopivat itse asiassa useaan kirkon työmuotoon. – Miksi rippikoulun osallistujamäärät ja siitä annettu palaute on sitten niin ylivoimaista moneen muuhun verrattuna?

Yksinkertaista: rippikoulussa kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Rippikoulu vastaa nuorten tarpeisiin monin eri tavoin. Se tarjoaa sosiaalisen ympäristön ja kokemuksen, joka on nuorille tärkeä.

Kaverien merkityksen tietää jokaisen teinin vanhempi ja se näkyi myös espoolaisille rippikoululaisille suunnatussa kyselyssä. Rippikoulussa tärkeintä ovat kaverit, vanhat tutut ja ihan uudet. Samalla rippileiri antaa nuorelle turvallisen mahdollisuuden päästä irtautumaan kotiympyröistä.

 

Yksinkertaista: rippikoulussa kysyntä ja tarjonta kohtaavat.."

 

Voisi myös arvioida, että rippikoulu onnistuu puhuttelemaan tunteita. Saa kuulua yhteisöön, saa vuoroin pitää hauskaa ja vuoroin olla vakava. Saa olla tiedonjanoinen ja kriittinen, myös henkinen ja hengellinen. Saa liikkua ja loikoilla, nauttia Luojan hyvistä antimista, kokea uusia asioita.

Myös suurten kysymysten äärellä pysähtyminen osuu ajallisesti oikeaan kohtaan. Murrosiän kuohunnan keskellä kun kysellään usein myös elämän mieltä ja merkitystä.

Pelkästään uskonnollisista syistä rippikouluun tulee aika harva, mutta rippikoulussa hengelliset kysymykset ovat luonteva osa kokonaista elämää. Kolmannes kyselyyn vastanneista koki, että rippikoulu on vahvistanut heidän uskoaan Jumalaan.

Rippikoulun käy Espoossa ja Kauniaisissa vuosittain 2 400 nuorta ja jokaisella on oma tarinansa. Tavoitteena on, että nuorelle jää rippikoulusta positiivinen kokemus ja eväitä elämään.

Kodin ja seurakunnan yhteistyötä tarvitaan, että jokaisen nuoren tarpeet tulevat huomioitua mahdollisimman hyvin.

Vanhempi voi myös osoittaa arvostusta nuortansa kohtaan osallistumalla rippikoululaisten vanhemmille tarkoitettuun ohjelmaan.

PS.

Isoset ovat rippikoululaisille valtavan tärkeitä. He ovat vertaisoppaita rippikoulussa ja joskus elämässä laajemminkin.

Vertaisuudessa taitaisi olla avain moneen lukkoon, niin elämässä kuin kirkon toiminnassa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.