Pääkirjoitus: Sanojensa mittainen mies

Pääkirjoitus: Sanojensa mittainen mies

Argentiinalainen kardinaali Jorge Mario Bergoglio valittiin paaviksi maaliskuussa vuosi sitten. Pyhän Pietarin istuimelle, kristillisen kirkon ykköspaikalle, nousi köyhien ystävä, paavi Franciscus.

Täytyy myöntää, että paavi Franciscus on ilahduttanut sielua. Hän rikkoo pönäköitä perinteitä ja näyttää, miten Kristukselle ollaan uskollisia. Jo vuodessa uusi paavi on uudistanut myös kirkkonsa julkisuuskuvaa. Ei niin, että vanhat synnit olisivat mihinkään kadonneet – ne eivät vain ole enää se ainoa uutinen katolisesta kirkosta.

Paavista kerrotaan tarinoita. Hän suutelee aidsia sairastavia, elää yksinkertaisesti, valitsee itselleen vaatimattoman vaihtoehdon. Yli miljardin ihmisen kirkkoa johtava paavi soittaa itse takaisin haastattelua pyytäneelle toimittajalle: ”Franciscus tässä, olit soittanut.” Paavi ei jää norsunluutorniinsa, vaan kohtaa ihmisiä heidän omassa ympäristössään.

Paavi Franciscus on vaikuttava, koska hän on uskottava. Hän ei vain puhu, vaan myös toimii sanojensa mukaisesti. Paavin pientenkin tekojen symbolinen arvo on valtava. Franciscus elää jesuiittojen oppien mukaan ja seuraa Jeesuksen esimerkkiä, ihan kirjaimellisesti.

Tarina on tie ihmisen sieluun. Hyvän tarinan muistaa, sitä kantaa mukanaan. Auktoriteetteja emme enää niin kaipaa, mutta hyville esikuville on edelleen tarvetta. Franciscus näyttää, kuinka vilpitön Jeesuksen seuraaminen on tarina, joka vavisuttaa.

Ajattelen, että tässä on opittavaa katolisen äitikirkon johtajalta. Usko ja lähimmäisenrakkaus kulkevat käsi kädessä.

Paavin opetuksissa nousee esiin Jeesuksen antama malli. Muutama viikko sitten Franciscus saarnasi Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaamisesta. ”Herra on ennakkoluuloja suurempi, siksi hän ei pelännyt pysähtyä hetkeksi samarialaisen kanssa: laupeus on suurempi kuin ennakkoluulo. Tämä meidän on opittava kunnolla! Laupeus on suurempi kuin ennakkoluulo, ja Jeesus on niin laupias, niin laupias!”

Kirkon arvot ovat yksinkertaiset ja ikiaikaiset: Usko, toivo ja rakkaus. Ja suurin niistä on rakkaus! Sen mukaan siis eteenpäin.

PS.

Se harmittaa, että köyhiä rakastava paavi on uutinen. Eikös sen pitäisi olla juuri päinvastoin?

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: