null Pääkirjoitus: Suu säkkiä myöten

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Suu säkkiä myöten

Espoon seurakuntien ensi vuoden talousarvio eroaa edeltäjistään, sillä seurakuntayhtymän menomäärärahat laskevat. Noin yhden prosentin lasku ei vielä merkittävästi vaikeuta toimintaa, mutta kertoo, että ajat ovat muuttumassa. Muutaman vuoden kuluttua budjetin tekeminen tulee olemaan nykyistä hankalampaa.

Seurakuntien tulot muodostuvat valtaosin jäsenten maksamasta kirkollisverosta ja yhteiskunnan tilittämästä yhteisövero-osuudesta. Tuloja saadaan jonkin verran myös toiminnasta perittävistä maksuista sekä muista toiminta- ja rahoitustuotoista.
Lähiajan haasteista suurin on yhteisövero-osuuden muuttuminen valtionavustukseksi vuonna 2016. Espoossa tämä laskee käyttövaroja noin 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa. Seurakuntien toiminta täytyy sopeuttaa muun muassa tähän tulojen vähennykseen.
Samaan aikaan seurakuntien on pidettävä huolta myös toiminnan puitteista, eli kiinteistöistä ja hautausmaista. Rakennus- ja peruskorjaushankkeita on odottamassa jopa 70 miljoonan euron edestä. Niistä suurimmat ovat Espoonlahden ja Tapiolan kirkon välttämättömät peruskorjaukset sekä Suvelan uuden kappelin rakentaminen.

Ihan kaikkeen hyvinä vuosina suunniteltuun ei tule olemaan varaa. Kuluneena syksynä onkin purettu Suurpellon ja Saunalahden seurakuntatiloista tehdyt hankepäätökset. Seurakunnat tulevat järjestämään toimintansa alueilla vuokratiloissa. On selvää, että uudisrakentamisen aika on Espoon seurakunnissa ohi.

Päättäjän virka on sitä helpompi, mitä paremmat ajat ovat käsillä. Jo seuraava valtuustokausi tulee olemaan toisenlainen, sillä jaettavaa tulee olemaan vähemmän. Tulot ja menot täytyy sopeuttaa toisiinsa, ja silloin on päätettävä, mikä on olennaista ja tärkeää. Tarkkaan taloudenpitoon kannattaa pyrkiä jatkossakin, koska vain niin turvataan seurakunnan läsnäolo ja tuki myös tuleville polville.

Eurot ja arvot eivät ole toisistaan erillisiä. Arvot tehdään näkyviksi, kun päätetään mihin verovaroja käytetään. Näistä seurakuntien strategisista linjauksista pääsevät päättämään seurakuntavaaleissa valittavat seurakuntien luottamushenkilöt.

PS.

Hyvä seurakunnan jäsen, käytä ääntäsi ja vaikuta siihen, millaisia arvoja sinun seurakuntasi edustaa ja ajaa.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.