null Pääkirjoitus: Talousmaltti kaipaa luovuutta rinnalleen

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Talousmaltti kaipaa luovuutta rinnalleen

Kun jaettavaa on vähemmän, tarvitaan uusia ratkaisuja.

Talous tiukkenee seurakunnillakin. Espoossa yhteisövero-osuuden muuttuminen valtionosuudeksi laskee ensi vuoden käyttövaroja noin kahdella miljoonalla eurolla. Kirkollisverotuloja arvioidaan kertyvän puolitoista miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kun lisäksi samaan aikaan seurakuntien kiinteistöt odottavat isoja peruskorjauksia, yhtälö on aika lailla selvä. Jotain täytyy tehdä.

Yhteinen kirkkovaltuusto käsittelee ensi viikolla Espoon seurakuntien ensi vuoden budjettia ja seuraavan kolmen vuoden talous- ja toimintasuunnitelmaa. Talousarvio on valmisteltu sopeuttamisen hengessä. Seuraavien kolmen vuoden aikana tavoitteena on laskea käyttötalouden menoja pysyvästi. Viime vuoden tilinpäätöksen 48 miljoonasta tähdätään noin 43 miljoonaan euroon.
 

Ajan myötä joudutaan vähentämään henkilöstöä ja toimitiloja."


Mistä seurakunnat sitten säästävät? Seurakunnat ovat erilaisia ja vastaavat haasteeseen kukin tavallaan. Moni sopeuttamisen yksityiskohta ei näy budjettikirjasta, mutta isot linjat ovat havaittavissa.

Ajan myötä joudutaan vähentämään henkilöstöä ja toimitiloja. Jo nyt jokaisen työsuhteen täyttämistä harkitaan tarkkaan ja osa myös jätetään täyttämättä. Myös toimitilojen suhteen seurakunnat tekevät arviointia: ovatko kaikki tilat tarpeen?


Pelkillä leikkauksilla ei saavuteta hyvää lopputulosta. Samaan aikaan täytyy miettiä, millä tavalla asiat kannattaa tehdä uudessa tilanteessa. Voidaanko ne itse asiassa tehdä entistä paremmin? Jos tähän päästään, niin silloin niukkuudesta on seurannut luovuutta ja lopputulos on seurakuntalaisten kannalta lopulta positiivinen.

Esimerkiksi tilojen suhteen järkevää on pitää yllä sellaista, josta on iloa mahdollisimman monelle. Olarin seurakunnan päätös keskittää toimintaa ja vuokrata monitoimitila Isosta Omenasta näyttää juuri tällaiselta tulevaisuuden kannalta kestävältä ratkaisulta. Suunnitelman mukaan tila palvelee kaikkia ikäryhmiä, neliöt ovat hyvässä käytössä aamusta iltaan ja sijaitsevat paikassa, jossa ihmiset muutenkin käyvät.

PS.
Eräs tulevaisuuden malli on kasvava yhteistyö, niin seurakuntien kesken kuin muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö vaatii joustavuutta ja yhteistä näkyä. Esimerkiksi kauppakeskuksissa tehtävä työ voisi hyvin olla kaikkien Espoon seurakuntien yhteistä.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.