null Pääkirjoitus: Tarvitaan rohkeita päättäjiä

Pääkirjoitus: Tarvitaan rohkeita päättäjiä

Tulevaisuus tarjoaa haasteita ja odotuksia. Seurakuntia haastaa kysymys kirkon merkityksestä jäsenilleen. Jäsenten väheneminen ja tutkimukset osoittavat, että se ei ole itsestäänselvyys. Haaste synnyttää odotuksen: Millä ratkaisuilla seurakuntien jäsenet voisivat nykyistä paremmin kokea kirkon tärkeäksi osaksi elämäänsä.

Toinen seurakuntien haaste on sovittaa yhteen toimintaan kohdistuvat odotukset ja talouden realiteetit. Taloudellinen lähtökohta niin Espoossa kuin Kauniaisissa on hyvä: Seurakuntayhtymien taloutta on hoidettu hyvin. Jatkossa talous tulee kuitenkin nykyistä tiukemmin asettamaan reunaehtonsa toiminnalle. Vähenevillä resursseilla seurakunnat eivät voi enää vastata jokaiseen huutoon: täytyy priorisoida. Pitää löytää yhteinen näkemys siitä, mikä kirkon työssä on tärkeintä.

Kirkon jäsenten kannalta on kyse siitä, millä keinoilla seurakunnat lunastavat toiminta-ajatustensa lupaukset. Mitä tarkoittaa käytännössä, että vahvistamme uskoa, tuemme toivoa ja rohkaisemme rakastamaan? Kuinka olemme tukena elämän keskellä ja sen käännekohdissa? Mitä tämä tarkoittaa toiminnassa, kiinteistöjen hoidossa, hallinnossa tai viestinnässä? – Onko kaikella tällä merkitystä seurakuntalaisen elämässä?

Näihin kysymyksiin syksyn seurakuntavaaleissa valittavat luottamushenkilöt tulevat ottamaan kantaa. Yhteinen kirkkovaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa nimenomaan strategisen tason ja talouden kysymyksissä. Seurakuntaneuvostot puolestaan päättävät seurakuntien tarkemmista toimintasuunnitelmista ja henkilövalinnoista.

Luottamushenkilöillä on valtaa myös kirkon asioihin laajemmin. He valitsevat maallikkojäsenet kirkon ”eduskuntaan” eli kirkolliskokoukseen, joka puolestaan päättää kirkon yhteisistä linjauksista. Väkirikkaan Espoon on mahdollista vaikuttaa siihen, onko tuleva kirkolliskokous konservatiivinen vai uudistusmielinen.

Essen lukijatutkimuksen mukaan valtaosa seurakuntalaisista toivoo kirkon uudistuvan. Jos näin on, siihen vaikutetaan ehdokasasettelulla ja äänestämisellä.

PS.

Essen lukijat haluavat tietää verovarojen käytöstä. Syksyn seurakuntavaaleissa määritellään linjat siihen, miten niitä tullaan tulevaisuudessa käyttämään.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: