null Pääkirjoitus: Tässä kevättodistuksesi, ole hyvä!

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Tässä kevättodistuksesi, ole hyvä!

Miltä tuntuisi, jos ennen lomalle lähtöäsi pomo antaisi käteesi todistuksen — arvion siitä, miten olet suoriutunut kuluneesta vuodesta?

Miltä tuntuisi, jos työpaikoillakin jaettaisiin todistukset ennen kesälomaa? Päivää ennen loman alkamista pomo antaisi käteen arvion siitä, miten kulunut vuosi on mennyt.

Onko käyttäydytty kunnolla, oltu tarpeeksi ahkeria ja huolellisia ja minkä arvoinen suorituksesi nyt kaiken kaikkiaan onkaan. Tuliko seiska vai ylsitkö ysiin?

Monilla työpaikoilla eletään toki jatkuvan arvioinnin alla. Erilaiset mittarit ovat välineitä sen tutkimiseen, kuinka työssä on onnistuttu. Joskus arviointi kohdistuu yksittäiseen työsuoritukseen, mutta yhtä hyvin koko yhteisön tai yrityksen toimintaan. Arviointi on kehittämisen edellytys.

Koululaisen ja koulunsa päättävän nuoren todistus arvioi yksittäisen ihmisen onnistumista. Yhteen numeroon tai arvosanaan tiivistyy koko kulunut vuosi.

Opettajan näkökulmasta numero kertoo osaamisesta ja aktiivisuudesta. Näiden takana on kuitenkin aina nuoren ihmisen koko persoonallisuus ja myös kuluneen vuoden elämän kulku: milloin tasapaino, milloin mielen kuohu.
 

"Toivon numeroiden rinnalle viisaita ja ymmärtäviä sanoja."
 

Ulkoinen arviointi pakottaa myös itsearviointiin. Osuiko todistuksen numero oikeaan? Vastaako se sitä, mitä osaan, ja kuinka paljon olen tehnyt töitä?

Itsearviointiin tarvitaan silmälaseja, jotka korjaavat suurimmat taittovirheet: Puutteita ei pidä vähätellä, mutta ei myöskään suurennella. Osaamisesta kannattaa iloita. Tässä prosessissa lapsi ja nuori tarvitsee aikuisen apua.

Muistan iloinneeni, kun vihdoin sain ensimmäisen numerotodistuksen sanallisen sijaan.

Nyt toivoisin, että sanallisista arvioista ei koulussa luovuttaisi ollenkaan. Tai oikeastaan toivoisin numeroiden rinnalle viisaita ja ymmärtäviä sanoja. Sellaisia, jotka tasapainottaisivat ja kannustaisivat eteenpäin.

Kun nuori "ei jage", ei välitä, niin numeroiden lasku todistuksessa ei tunnu missään. Korkeintaan se vahvistaa omakuvaa, jossa "en jaksa, enkä osaa". Siinä tilanteessa tarvitaan joku kertomaan, miten löytää itsestään osaamista ja motivaatiota. Löytyisikö yksi asia, jossa lapsi onkin ollut oikein hyvä?

Kannustavia sanoja tarvitsee myös nuori, jonka todistus on kiitosta täynnä. Mikään tulos ei tule itsestään! Jokainen haluaa tulla nähdyksi ja hyväksytyksi numeronsa takaa.

PS.
Taivaallisessa kevättodistuksessa lukee: suoritettu. Sanallinen arvio: Olet minulle rakas.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja
urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.