null Pääkirjoitus: Yhdessä montaa mieltä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Yhdessä montaa mieltä

Kirkolla on kantansa ja niin on sen jäsenilläkin. Muutos on yhteisöstä kiinni.

Se on taivahan tosi, tapasi mummini todeta asiasta jos toisestakin. Moneen asiaan auttaisikin, jos varmuudella tietäisimme, mikä taivaalliselta kannalta on totta ja mikä ei.

Viime viikot on puhuttu jälleen avioliitosta ja sen kristillisistä ulottuvuuksista. Piispat ovat selonteossaan kerranneet, mikä kirkkomme kanta tällä hetkellä on: Avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

Taivahan totta tässä asiassa on se, että asiasta ei olla kirkossa vain yhtä mieltä. Yksille avioliitto on lähinnä maallinen asia, jonka yksityiskohdista, kuten vihittävän parin sukupuolista, päättää yhteiskunta.

Toiset lähestyvät asiaa uskonnollisin perustein. Niiden kanssa voi päätyä erilaisiin loppupäätelmiin: kannattaa kirkollista vihkimistä, siunaamista tai ei kumpaakaan. Rukoilla voidaan kuitenkin.

Tilanne on juuri niin kummallinen kuin miltä se näyttää. Kirkon viesti ei ole selkeä, vaan sekava. Sekavuudessaan se on pahassa ristiriidassa kirkon ydinsanoman kanssa, joka tavalliselle kirkon jäsenelle usein tiivistyy rakkaudeksi ja armoksi.

Yksi syy sekavuuteen on, että kirkossa on kuljettu tätä tietä yhdessä, koko neljän miljoonan jäsenen voimin. Pienessä porukassa olisi helpompaa löytää yhteinen sävel, mutta isossa orkesterissa syntyy helpommin riitasointuja. Tilanteen muuttuminen edellyttää kirkolliskokoukselta laajaa enemmistöpäätöstä, mikä on vaikea saavuttaa.

Tilanne on repivä, koska kyse on arvoista. Haluamme olla ylpeitä yhteisöstämme, ja nyt – eri syistä – emme voi aina sitä olla. Eroavista näkemyksistä huolimatta kirkko ei ole hajonnut, vaan samassa repaleisessa sakissa vaellamme eteenpäin.

 

Erimielisyys koettelee kaikkia, mutta erityisesti se osuu asianosaisiin." - Urpu Sarlin

 

Erimielisyys koettelee kaikkia, mutta erityisesti se osuu tietysti asianosaisiin. Monien samaa sukupuolta olevien parien toive olla elämänsä ja liittonsa kanssa myös kirkon siunaama ja hyväksymä ei nyt täysimääräisesti toteudu.

Muutos vie aikaa ja siihen tarvitaan niin kärsivällisyyttä kuin heitä, jotka vievät tilannetta ja keskustelua eteenpäin. Toivottavasti kasvamme suurempaan ymmärrykseen edelleen yhtenä joukkona.

PS.

Uusia linjauksia kirkon avioliittokäsitykseen voi tehdä kirkolliskokous. Seurakunnan jäsen voi välillisesti vaikuttaa kirkolliskokouksen kokoonpanoon seurakuntavaaleissa äänestämällä. Seuraavat vaalit ovat käsillä kahden vuoden kuluttua.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.