null Pääkirjoitus: Yhteisö rakkauden juoksupoikana

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Yhteisö rakkauden juoksupoikana

Tämän lehden välissä ilmestyy jotakin, mitä Espoossa ei ole ennen tehty. Kyseessä on Meidän kirkko -liite, joka on kunnianhimoinen yritys esittää reilulla kymmenellä sivulla läpileikkaus Espoon seurakuntien toiminnasta. Talouden ja toiminnan luvut ovat pääosin viime vuodelta, mutta aiheisiin liittyvät jutut tältä syksyltä. Pyrkimyksenä on ollut tehdä luettava ja kiinnostava tietopaketti.

Meidän kirkko -liitteen avainsana on ”yhteisö”. Seurakuntien työ on koko seurakuntayhteisön toimintaa. Toimijoita eivät ole vain työntekijät, vapaaehtoiset tai aktiivisesti osallistuvien joukko, vaan kaikki seurakuntien jäsenet.

Seurakunta on jäsentensä yhteisö. Osa löytää tiensä kirkon penkkiin tai muuhun toimintaan useammin ja osa harvemmin. Jokaiselle on siellä kuitenkin paikka. Ja jokainen on jäsenyytensä kautta mukana seurakunnassa: uskomassa, toivomassa ja kantamassa huolta niistä, jotka tukea milloinkin tarvitsevat.

Seurakuntayhteisö on monella tapaa maallisia rajojaan suurempi. Jeesus lähetti opetuslapsensa ”kaikkeen maailmaan”, ja lähetystyö on edelleen seurakunnan perustehtävä. Nykyään lähetystyötä tehdään yhteistyössä paikallisten kirkkojen kanssa. Usein kyse on kansainvälisestä diakoniasta: auttavia käsiä tarvitaan niin akuuteissa kuin median unohtamissa kriisipesäkkeissä. – Espoolaiset voivat olla ylpeitä seurakuntiensa vastauksesta kansainvälisen vastuun kysymyksiin, sillä taloudellinen panostus on suhteellisesti maan suurin.

Toiseksi maalliset rajat ylittyvät siinä, että tämä yhteisö ei kanna huolta vain omistaan. Kristillisen lähimmäisenrakkauden periaate on, että apua tarvitsevaa autetaan, eikä silloin kysellä taustoja tai kirkkoon kuulumista. Jeesuksen kertomus laupiaasta samarialaisesta on esimerkki, jossa tämä ydin on helppo nähdä. Lopulta kysymys on armosta, jota Jumala osoittaa meitä kohtaan. Hänkään ei aseta rakkaudelleen ehtoja.

Tällä asialla olemme. Seurakuntien jäseninä taidamme olla rakkauden juoksupoikia kaikki tyynni. Kukin omalla paikallamme.

PS.

Meidän kirkko -liite kertoo Espoosta, mutta kauniaislaisten ei kannata jättää sitä lukematta. Ihan samaa kirkon työtä tehdään myös Kauniaisissa.

Kirjoittaja on Essen päätoimittaja.

urpu.sarlin@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.