null Pääsiäinen maailman äärissä

Argentiinassa pääsiäiseen kuuluvat oliivinpuiden oksat, joita myydään kaduilla kirkkojen lähettyvillä.

Argentiinassa pääsiäiseen kuuluvat oliivinpuiden oksat, joita myydään kaduilla kirkkojen lähettyvillä.

Pääsiäinen maailman äärissä

Kurkistimme suomalaisten pääsiäisen viettoon Argentiinassa, Espanjassa ja Kiinassa.

Oliivipuun oksia Argentiinassa

Kaupoista voi ostaa kaikenkokoisia suklaamunia ja kaduilla myydään oliivipuun oksia. Pääsiäistä vietetään Argentiinassa katolisten perinteiden mukaan.

— Kaupustelijoilta ostetut oksat otetaan mukaan kirkkoon siunattaviksi ja viedään sitten kotiin, kertoo Buenos Airesissa toista vuotta asuva Elke Suomi.

Argentiinassa on tällä hetkellä syksy. Moni lähtee pääsiäisen aikaan lomalle, sillä argentiinalaisilla on keskimäärin vain kaksi viikkoa lomaa vuodessa. Pääsiäistä ennen sanomalehdet ovat täynnä matkatarjouksia.

Kehitys- ja koulutuskoordinaattorina paperialan yrityksessä työskentelevä Elke lähtee poikaystävänsä Gustavon ja ystäväpariskunnan kanssa viettämään pääsiäistä maatilalle.

— On ihana päästä pois suurkaupungista maaseudun rauhaan. Ajatuksena on rentoutua, nauttia luonnosta ja laittaa ruokaa yhdessä ystävien kesken.

Vaikka Elke asuu maukkaiden pihvien luvatussa maassa, argentiinalaiseen pääsiäispöytään ei kuulu punainen liha. Pääsiäisaterialla suositaan kalaa ja muita mereneläviä.

Elke kertoo ikävöivänsä suomalaisia pääsiäisruokia.

— Kaipaan mämmiä ja pashaa, joita täällä ei ole.

— Palmusunnuntaina paistoimme grillissä lammasta suomalaista pääsiäisperinnettä kunnioittaen.

Paikallisten makea herkku on rosca de pascua eli pääsiäiskranssi. Sen täytteinä käytetään vaniljaa, sitruunaa, manteleita, cocktailkirsikoita ja viikunoita. Se kuuluu nykyisin myös Elken pääsiäiseen.


Kulkueita kaduilla Espanjassa

Semana santan eli pyhän viikon aikana kadut täyttyvät ihmisistä. Kaikki sylivauvoista vanhuksiin kokoontuvat pääsiäistä edeltävällä viikolla seuraamaan kulkueita, joissa kannetaan kukilla koristeltuja Jeesus- ja Maria-patsaita orkesterien soittaessa.

— Näky on vaikuttava. Kulkueita järjestetään koko viikon ajan, ja niitä on kymmenittäin. Niistä vastaavat veljeskunnat, joihin moni espanjalainen on kuulunut lapsesta asti. Ihmiset suhtautuvat asiaan varsin intohimoisesti, kertoo Espanjassa neljä vuotta asunut ja toimittajana työskentelevä Maija Salmi.

Malagassa kaupungin väkiluku kolminkertaistuu, kun turistit saapuvat juhlimaan sinne pääsiäistä. Kulkueiden ideana on käydä läpi pääsiäisen tapahtumat. Perinne on vuosisatoja vanha, ja se on säilynyt Etelä-Espanjassa voimakkaana. Jotkut käyvät katsomassa kaikki kulkueet, ja niitä esitellään paikallisessa televisiossa.

— Kulkueissa on mukana myös näyttelijä Antonio Banderas, joka on kotoisin Malagasta. Hän osallistuu oman veljeskuntansa kulkueeseen joka vuosi.

— Tavallista arkielämää kulkueet hankaloittavat. Kerran jouduin odottamaan kaksi tuntia, että pääsin ihmismassan läpi kotiini.

Ripaus suomalaisuuttakin Espanjasta löytyy, mutta sitä täytyy etsiä suomalaisten suosimasta Fuengirolasta.

— Sieltä voi ostaa mämmiä, ja lapset käyvät virpomassa. Suomalaisia pääsiäisperinteitä en ikävöi. Virpomista voisi kokeilla, jos minulla olisi lapsia.

Maassa kuin maassa suurten juhlien aikaan kaikkia kiinnostaa sää.

— En tiedä, mistä se johtuu, mutta yleensä täällä sataa pääsiäisviikolla vettä. Esimerkiksi viime vuonna satoi kaatamalla, kun kulkueiden olisi pitänyt lähteä liikkeelle. Kun semana santa oli ohi, myös sateet loppuivat.


Kastejuhlia Kiinassa

Tähän aikaan vuodesta Kiinassa on kevät ja puut ovat puhkeamassa kukkaan. Mutta pääsiäinen ei näy kaduilla eikä ihmisten arjessa. Maan suurin uskonto on buddhalaisuus, mutta viime vuosina myös muut uskonnot, kuten kristinusko, ovat kasvattaneet suosiotaan.

— Kristillisiä pyhäpäiviä ei täällä vietetä eikä niiden vuoksi saa esimerkiksi pitää lomia. Mutta paikalliset kristilliset seurakunnat, jotka kuuluvat Kiinan kansantasavallan valvomaan Kolme Itse -kirkkoon juhlivat pääsiäistä, kertoo teologian tohtori Håkan Granberg.

Hän on asunut Kiinassa vaimonsa Judyn kanssa kolme vuotta.

Pääsiäinen on Kiinan kristityille tärkeä pyhä ja erityisesti kasteen juhla. Kolmisen kuukautta ennen pääsiäistä aletaan pitää kastekouluja, jotka päättyvät pääsiäisenä kasteeseen.

Kirkoissa pääsiäinen näkyy siten, että jumalanpalvelusten yhteydessä on silloin näytelmiä ja konsertteja.

— Esitykset ovat näyttäviä, ja niitä on hieno seurata. Pääsiäinen on minulle ikuisen elämän juhla, ja siksi tärkeä.

Håkan kertoo viettäneensä perheensä kanssa ulkomailla niin monta pääsiäistä, ettei hänellä enää ole ikävä suomalaisia juhlaperinteitä. Perhepiirissä on tarkoitus valmistaa ruoaksi lammasta.

— Näillä eväillä pärjäämme täällä hyvin. Äitini on tosin saattanut ostaa mämmiä pakkaseen. Kesällä kun vierailemme Suomessa, syön sitten sitä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.