Pääsiäisen värikäs burgeri
Pääsiäislammas taipuu jauhelihapihviksi.

Pääsiäislammas taipuu jauhelihapihviksi.

Pääsiäisen värikäs burgeri

Pääsiäistä juhlistaa rennosti lammasburgeri, joka saa makua ja väriä marinoidusta punasipulista ja tsatsikista.

Lammas on perinteinen pääsiäisherkku, joka kokoaa suvun ja ystävät ruokapöydän ääreen juhlapyhinä. Nyt sen voi valmistaa erilaisella tavalla.

Perinteisiin pääsiäisruokiin liittyy vertauskuvia, jotka kertovat juhlan sisällöstä. Munan kuori kuvaa Jeesuksen hautaa, jonka elämä eli ylösnousemus mursi auki. Pääsiäislammas taas kuvaa esimerkiksi Paavalin mukaan Jeesusta itseään, Jumalan karitsaa.

Lammas liittyy myös Jeesuksen viimeiseen ateriaan opetuslasten kanssa kiirastorstaina. Heille lammas oli perinteinen juutalaisten pääsiäisen ajan ruoka.

Lammasburgeri

  •     500 g lampaan jauhelihaa
  •     1 tl suolaa
  •     1 tl timjamia
  •     mustapippuria
  •     jeeraa eli juustokuminaa
  •     2 rkl sipulisilppua kuullotettuna
  •     2 murskattua valkosipulinkynttä
  •     1 kananmuna
  •     tuoretta minttua

Sekoita aineet ja muotoile niistä viisi pihviä. Paista pihvit pannulla kypsiksi. Kokoa hampurilainen halkaistun ciabatta-leivän päälle niin, että voitelet alimman leivän tsatsikikastikkeella. Lisää väliin rucolaa ja sen päälle pihvi, silputtua minttua ja punasipulit.

Marinoitu punasipuli

  • 1 punasipuli
  • 2-3 rkl viinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria

Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi. Laita ne kulhoon, kaada päälle etikka, lisää suola ja sokeri. Anna maustua seuraavaan päivään.

Tsatsiki

  • 1 kurkku
  • 3 dl turkkilaista jogurttia
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 puristettu valkosipulinkynsi.

Puolita kurkku pituus-suunnassa ja kaavi siemenet lusikalla. Paloittele kurkku ja sekoita se jogurtin joukkoon. Lisää sitruunamehu ja mausteet, tarkista maku ja anna maustua hetki viileässä.

Näin syntyy pääsiäisen paras burgeri:
ciabatta – tsatsiki – rucola – lammas – minttu – punasipuli.
 

Jaa tämä artikkeli: