Pääsiäistervehdys: Suuri ilo murtautuu esiin

Pääsiäistervehdys: Suuri ilo murtautuu esiin

Tapio Luoma: Pääsiäinen ja sitä edeltävä paastonaika kertovat omaa tutulta kuulostavaa uutistaan. Kirkko pitää sitä esillä yhä uudestaan, vaikka itse tapahtumista on kulunut pitkä aika ja vaikka se ainakin päällisin puolin on jokseenkin tuttu.
Tämän uutisen tuoreus perustuu siihen, että sen syvään sisältöön on mahdollista jatkuvasti havahtua.
Vaikka tapahtumat olisivat miten tuttuja tahansa, ne pystyvät puhuttelemaan kerta toisensa jälkeen.
Kysymys ihmisen elämän merkityksestä, iloista ja suruista, kuolemasta ja ikuisuudesta, on kautta aikojen ollut ajankohtainen.

Näköpiirissä ei ole sellaista vaihetta ihmiskunnan historiassa, jossa emme enää pohtisi näitä kysymyksiä. Yhä uusissa elämäntilanteissa kysymme, miksi.
Tämän jatkuvasti mieltämme askarruttavan kysymyksen vuoksi myös kristillisen uskon sanoma Jeesuksen kärsimyksistä ja kuolemasta sekä uutinen hänen ylösnousemuksestaan puhuttelevat yhä uudelleen.
Jälleen tänä vuonna ne ovat tuoreita asioita, koska niillä on sanottavaa juuri siihen elämäntilanteeseen, jossa kukin meistä nyt elää.

Paastonajan tunnelmat synkkenevät vähitellen huipentuen pitkäperjantain pohjattomaan suruun.
Sitten aivan äkkiä suuren hämmennyksen kautta käsittämättömän suuri ilo murtautuu esiin. Näihin tunnelmiin sisältyy ihmisen elämä.
Ei ole yhdentekevää, että paastonaika, pitkäperjantai ja pääsiäinen noudattavat juuri tätä järjestystä. Kaiken vaikean ja ahdistavan jälkeen päällimmäiseksi nousee ilo ja riemu. Tämän vuoksi kuulemme taas tänä keväänä, miten Jumalan rakkaus sitoutuu kärsimykseen mutta samalla huipentuu ylösnousemukseen.
Siksi kuulemme tuoreen uutisen: Jeesus elää! Kuolema on voitettu!
Toivotan hyvää ja taivaallisen Isämme siunaamaa juhla-aikaa.

Kirjoittaja on Espoon hiippakunnan piispa.
twitter.com/Tapio_Luoma

Jaa tämä artikkeli: