Päättäjien paikoille on tunkua

Päättäjien paikoille on tunkua

Kolme neljästä seurakuntavaalien ehdokkaasta Espoossa on uusia. Ehdokkaaksi lähti useampi kuin vuoden 2010 vaaleissa.

Espoon seurakuntien päättäjiksi riittää halukkaita. Seurakuntavaaliehdokkaiden määrä kasvoi edellisistä vaaleista noin viidenneksellä. Vaalien ehdokkaista yli 75 prosenttia on uusia.
Ehdokkaana on yhteensä 322 eri henkilöä.
Puolueet hakevat kannatusta vaaleissa. Kokoomus, sosialidemokraatit, keskusta, perussuomalaiset ja vihreät ovat koonneet omat ehdokaslistansa. Kokoomuksella on lista jokaisessa suomenkielisessä seurakunnassa, sosialidemokraateilla lähes kaikissa.

Vihreitä arvoja kannattavia listoja löytyy Espoonlahdesta, Olarista ja Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta. Perussuomalaisten Peruskristityt-listoja on kolmessa seurakunnassa, ja keskusta on asettanut ehdokkaita kahteen seurakuntaan.
Kirkon uudistusta ajavalla Tulkaa kaikki -liikkeellä on Espoossa ehdokaslista kahdessa seurakunnassa: Tapiolassa ja Leppävaarassa.
Seurakunta-aktiivien joukko on ehdolla saman Yhdessä matkalla -nimen alla kaikissa suomenkielisissä seurakunnissa.
Uusia tulokkaita vaaleissa ovat Samassa veneessä -lista Tuomiokirkkoseurakunnassa ja Seurakunnan hiljaiset -lista Espoonlahdessa.
Nuorten tai nuorten aikuisten omia listoja syntyi Tapiolan ja Olarin seurakuntiin sekä Esbo svenska församlingiin. Myös partiolaiset asettivat oman listansa Espoonlahteen.
18–20-vuotiaita ehdokkaita on eri listoilla yhteensä 14. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita pyrkii seurakuntaneuvostoihin 42 ja yhteiseen kirkkovaltuustoon 24.

Espoon vaalissa valitaan kuusi seurakuntaneuvostoa. Seurakuntaneuvostoihin on ehdolla yhteensä 297 henkeä. Ehdokkaista noin puolet on miehiä ja puolet naisia. Useat näistä ovat ehdolla myös seurakuntayhtymän ylimpään päätöksentekoelimeen eli yhteiseen kirkkovaltuustoon, johon valitaan 61 jäsentä.
Kirkkovaltuustopaikkaa tavoittelee 257 ehdokasta. Vaaliehdokkaista miehiä on 56 prosenttia ja naisia 44 prosenttia. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää muun muassa yhtymän talousarviosta, kirkollisveron suuruudesta, rakennushankkeista ja suurimmista avustuksista.

Moni kokenut ja tunnettu espoolainen luopuu seurakunnan luottamustehtävistä. Muun muassa Ritva-Liisa Luomaranta Leppävaarasta, Tuomas Aho ja Anneli Mäki Olarista sekä Aaro Peuraniemi Espoonlahdesta jättävät luottamustehtävän.
Luottamushenkilöiksi pyrkii tunnettuja espoolaispoliitikkoja, kuten kaupunginvaltuutetut Simon Elo (ps.) ja Hanna Kiljunen (kok.), molemmat Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta. Kaupunginvaltuutetut Pirjo Kemppi Virtanen (kok.) ja Kristiina Mustakallio (kok.) pyrkivät Tapiolasta.
Radio Dein päätoimittaja Kirsi Rostamo on ehdolla Olarissa ja Kirkon ulkomaanavun vaikuttamistyön johtaja Aaro Rytkönen Tapiolassa.
Kauniaisten suomalaisen seurakunnan vaalissa on kaksi ja ruotsinkielisen seurakunnan vaalissa kolme ehdokaslistaa.
Ulla Lötjönen
 
Espoon ehdokkaiden nimilistat löytyvät sivulta: www.espoonseurakunnat.fi/vaalit

Kauniaisten tietoja löytyy sivulta: www.kauniaistenseurakunta.fi

Jaa tämä artikkeli: