null Paavi Johanna: Lihan korvaaminen maitotuotteella on itsepetosta

Puheenvuorot

Paavi Johanna: Lihan korvaaminen maitotuotteella on itsepetosta

Nyhtökaurabuumin vanavedessä syntyy uusia lihankorvikkeita, myös maitopohjaisia. Ekologisesta näkökulmasta on kuitenkin aivan sama, onko lautasella lihaa vai maitotuotetta.

Kaikki tietävät ilmiön: nyhtökauraa haluaisi ostaa, mutta kauppoihin tulevat toimitukset häviävät hyllystä puolessa tunnissa. Sosiaalisessa mediassa esitellään nyhtökaurapakkauksia kuin metsästyssaaliita ikään. Paljon ennen tuotteiden kauppoihin tuloa alkanut buumi ei osoita laantumisen merkkejä. Nyhtökaura on lunastanut lupauksensa, koska se on ekologista, helppo valmistaa ja tosi hyvää. Nyt vain odotellaan sitä isompaa tuotantokonetta!

Nyhtökauran suosio ei tietenkään ole jäänyt muilta firmoilta huomaamatta, ja markkinoille tuleekin uusia helppokäyttöisiä lihankorvikkeita. Hieno juttu, valikoimaa tarvitaan! Mutta ei ihan mitä hyvänsä.
 

Silmien sulkeminen maitoon liittyviltä ongelmilta on houkuttelevaa, koska onhan lehmä nyt parempi lypsää kuin tappaa."


Buumiin on luonnollisesti tarttunut myös suuri proteiinintuottaja, maitoteollisuus. Ja tässä on ongelma. Ekologisten ruokien suosion siivellä ratsastava maitotuote on lähes perverssi tapaus.

Maidontuotannon luvatussa maassa Suomessa maitoa tietenkin brändätään mahdollisimman myönteisesti, mutta todellisuudessa maidontuotantoa on mahdotonta erottaa lihantuotannosta. Tuottaakseen maitoa lehmän pitää synnyttää usein, ja syntyneitä vasikoita on liikaa maidontuotannon tarpeisiin. Ylijäämä siirtyy lihantuotantoon.

Maidontuotanto on myös itsessään ekologisesti raskasta, koska nautojen ilmastopäästöt ovat suuret ihan riippumatta siitä tuottavatko ne maitoa vai lihaa. Maitotuotteen ekologinen kuorma kasvaa suhteessa siihen kuinka paljon maitoa tuotteeseen tarvitaan. Esimerkiksi kovan juuston hiilijalanjälki on jo melkoinen.

Maitotuotteen viherpesu kasvisruuaksi ei tietenkään ole pelkästään uusien lihankorvikkeiden ongelma. Lakto-ovo-vegetaristi, tuttavallisemmin kasvissyöjä, kuluttaa helposti varsin paljon maitotuotteita. Jos haluat ostaa sämpylän, valittavana on lihatäyte tai juustotäyte. Sama lähes kaikissa ravintoloissa, mutta hienommissa muodoissa. Vegaanisen ruuan nousu onneksi parantaa tilannetta.

Maidon pitäminen lihaa eettisempänä ruokana on itsepetosta niin yksilön kuin markkinoinninkin tasolla. Silmien sulkeminen maitoon liittyviltä ongelmilta on houkuttelevaa, koska onhan lehmä nyt parempi lypsää kuin tappaa. Pakkausten ja mainosten onnelliset lehmät vahvistavat tätä mielikuvaa. Mutta maito ei ole lihan vaihtoehto. Ne ovat saman kolikon kaksi puolta.


Paavi Johanna on ristiriita itsessään, mutta se ei estä häntä lausumasta kuvitteelliselta korokkeeltaan lähes jumalallisia totuuksia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.