null Paavi vierailee Ruotsissa juhlistamassa reformaation merkkivuotta

Paavi Fransiskus vierailee Ruotsissa juhlistamassa reformaation merkkivuoden alkamista. Reformaation merkkivuoden avajaisjumalanpalvelukset sekä Ruotsista että Suomesta voi katsoa tv:stä tai Yle Areenasta. Kuva: Wikimedia Commons

Paavi Fransiskus vierailee Ruotsissa juhlistamassa reformaation merkkivuoden alkamista. Reformaation merkkivuoden avajaisjumalanpalvelukset sekä Ruotsista että Suomesta voi katsoa tv:stä tai Yle Areenasta. Kuva: Wikimedia Commons

Ajankohtaista

Paavi vierailee Ruotsissa juhlistamassa reformaation merkkivuotta

Paavi Franciscus vierailee maanantaina 31. lokakuuta Ruotsissa Lundissa, missä Luterilainen maailmanliitto perustettiin vuonna 1947. Paavi Franciscus matkustaa Ruotsiin reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuoden alkamisen kunniaksi.

Katolinen kirkko ja Luterilainen maailmanliitto järjestävät yhdessä ekumeenisen jumalanpalveluksen, johon paavi osallistuu. Tuon jumalanpalveluksen voi katsoa maanantaina 31. lokakuuta Ylen tv1:ltä kello 15.30. Sen voi katsoa myös netistä Yle Areenasta.

Reformaation merkkivuoden 2017 ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus lähetetään Lundin tuomiokirkossa. Martti Luther käynnisti reformaation 500 vuotta sitten, nyt katoliset ja luterilaiset rukoilevat yhdessä. 

Maanantaina 31. lokakuuta Yle tv1:ssä näytetään poikkeuksellisesti peräti kaksi jumalanpalvelusta. Paavin jumalanpalveluksen lisäksi voi tunnelmaan virittäytyä jo kello 11.10, kun tv:stä tulee Reformaation merkkivuoden avajaismessu Turun tuomiokirkosta. Messun toimittaa Turun piispa Kaarlo Kalliala. Myös tämän jumalanpalveluksen voi katsoa Yle Areenasta netistä.

Luterilaisen maailmanliiton tiedotteen mukaan uskonpuhdistuksen alkamisen 500-vuotispäivän alla pidettävä juhla korostaa "katolilaisten ja luterilaisten välistä ekumeenista kehitystä".

Uskonpuhdistuksen lasketaan alkaneen vuonna 1517, jolloin saksalaismunkki Martti Luther naulasi teesinsä katolisen kirkon väärinkäytöksistä Wittenbergin linnankirkon oveen. Ne saivat aikaan teologisia väittelyitä, joista seurasi lopulta uskonpuhdistus ja luterilaisuuden, reformoidun ja muun protestanttisen kristillisyyden ja uusien kirkkokuntien synty.

Reformaation merkkivuoden avajaismessu Turun tuomiokirkosta 31.10.2016 klo 11.10 YLE TV1 

Reformaation merkkivuoden 2017 ekumeeninen avajaisjumalanpalvelus Lundin tuomiokirkosta 31.10.2016 klo 15.30 YLE TV1

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.