null Paavin likainen valtapeli

Paavin likainen valtapeli

Syksyn uusiin tv-sarjoihin kuuluu amerikkalaisen Neil Jordanin ohjaama Borgiat, maan ja taivaan valtiaat . Jordanin käsikirjoittama sarja kertoo vuonna 1492 Rooman Vatikaanissa paavin asemaan nousseesta espanjalaissyntyisestä Rodrigo Borgiasta ja hänen suvustaan.

Borgiat alkaa siitä, että paavi Innocentius VIII kuolee ja kardinaalit ryhtyvät valitsemaan keskuudestaan uutta paavia. Valinta kestää pitkään kardinaalien kateuden ja vallanhimon vuoksi. Paavilla oli tuolloin laajat valtaoikeudet, hän oli korkea-arvoisempi kuin kuningas, mikä teki paaviudesta tavoiteltavaa. Vatikaani taas oli pahasti korruptoitunut. Lopulta Rodrigo Borgia saa lahjomalla ja kiristämällä suuren osan kardinaaleista puolelleen ja hänestä tulee paavi Aleksanteri VI .

Borgian likaisessa valtapelissä on mukana hänen sukunsa. Sarjassa erityisesti hänen Cesare -poikansa osallistuu isänsä juonitteluihin. Katolisen kirkon kardinaali ei voinut mennä naimisiin, mutta Borgialla oli lapsia muun muassa rakastajattarensa Vannozza di Cattanin kanssa.

Paavia näyttelee muun muassa Mennyt maailma -sarjasta tunnetuksi tullut brittinäyttelijä Jeremy Irons . Hän on uskottava itsevaltiaasti hallitsevana paavina, josta tulee monen vihan kohde.

Unkarissa kuvatun yhdeksänjaksoisen Borgiat-sarjan miljöö, lavastus, puvustus ja musiikki virittävät hyvin tunnelmaan.

Marjo Kytöharju

Borgiat, maan ja taivaan valtiaat
su 2.9. klo 21 Yle TV2:ssa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.