null Paha Pastori saarnaa: Kun leipä revitään eläimen selkänahasta

Puheenvuorot

Paha Pastori saarnaa: Kun leipä revitään eläimen selkänahasta

Entinen kansanedustaja Leena Harkimo teki vähintäänkin yllättävän uravalinnan, kun hän ilmoitti helmikuussa siirtyneensä turkislobbariksi.

 

”Jumala sanoi: 'Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu.' Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät. Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: 'Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu.'"

Oheinen katkelma 1. Mooseksen kirjasta on toiminut vuosisatojen ajan perusteluna ihmisen mellastukselle telluksella. Nämä sanat ovat toimineet "vapaudu vankilasta" -korttina luonnon orjuuttamiselle ihmisen välillä itsekkäisiinkin tarpeisiin, eikä kristityn yhteiskunnan ole tarvinnut kantaa huonoa omaatuntoa siitä, jääkö jalkoihin luontoa tai eläinlajeja.

Tällaisen perustelun tavallaan ymmärsi teollisen ja toisen teollisen vallankumouksen ruuhkavuosina ihmisen hakiessa aggressiivisesti luomakunnan kuninkaan paikkaa. Vuonna 2016 teksti on kuitenkin vanhentunutta, sillä ainakin odotusarvo on se, että ihmisen moraali kehittyy rinta rinnan tietämyksen kanssa.
 

Harkimo ilmoitti luopuvansa paikastaan eläinten oikeuksien ja suojelun puolesta työtä tekevän luonnonsuojelujärjestö WWF:n hallintoneuvostossa."
 

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Leena Harkimo teki vähintäänkin yllättävän uravalinnan, kun hän ilmoitti helmikuussa siirtyneensä turkislobbariksi. Harkimo astui Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton eli Profurin edunvalvojaksi.

Kuten jo liiton nimi kertoo, Harkimon tehtäviin kuuluu mm. turkiksia kasvattavien tahojen kasvojen peseminen verestä. Ei turkiseläinten olojen eteen tehtävä työ. Ilta-Sanomille 11. helmikuuta antamassaan haastattelussa Harkimo totesi, että ”mielikuva turkisalasta on meillä Suomessa aika vanhentunut, vaikka se on toki muuttunut paljon viimeisen 10 vuoden aikana.” Millä tavalla mielikuva turkisalasta on vanhentunut? Mikä on konkreettisesti muuttunut kymmenen vuoden aikana, Leena?

Suuren yleisön mielikuvat tästä kyseenalaisesta toimialasta ovat saaneet vain vahvistusta Profurin sertifikaatin saaneille tiloille tehdyissä iskuissa ja niissä kuvatun videomateriaalin myötä. Eikö näitä eläimiä siis enää tapetakaan sähköllä, hiilimonoksidilla tai hiilidioksidilla? Eläimet eivät enää elä pienissä, verkkopohjaisissa häkeissä, joissa ei ole mitään virikkeitä? Ne siis saavat elää lajinmukaista elämää?
 

Kertoo paljon ihmisen moraalisesta koodistosta, mikäli hän vaihtaa äärilaidasta toiseen silmiä räpäyttämättä."


Harkimo epäilee videoita: ”En tiedä mistä kuvat ovat peräisin ja ovatko ne aitoja. Niitä ei ole luotettavasti pystytty osoittamaan aidoiksi. Uutisointi tässä asiassa on ollut hyvin yksipuolista”, hän totesi Iltalehden haastattelussa 23. maaliskuuta.

Samaan aikaan kun maailman tunnetuimpiin muotisuunnittelijoihin lukeutuva Giorgio Armani julkaisi tiedotteen, jonka mukaan hänen luotsaamansa muotitalo luopuu turkisten käytöstä vaatteissaan, Suomessa Harkimo ilmoitti luopuvansa paikastaan eläinten oikeuksien ja suojelun puolesta työtä tekevän luonnonsuojelujärjestö WWF:n hallintoneuvostossa.

Luomakunnan heikompien suojeleminen on moraalinen ja arvokysymys, ja eläinten ollessa kyvyttömiä puhumaan omista oikeuksistaan tarvitsemme ihmisiä puolustamaan näitä luomakunnan heikompia. Kertoo paljon ihmisen moraalisesta koodistosta, mikäli hän vaihtaa äärilaidasta toiseen silmiä räpäyttämättä.

Kysymys kuuluukin: Minkälainen summa, Leena, ummistaa silmäsi täysin turhalta verenvuodatukselta, jonka ainoa tarkoitus on ihmisen turhamaisuus?

(Tätä kirjoittaessani soi Linkin Park: What I've Done)

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.