Paha Pastori saarnaa: Saatat huomata fanittavasi yllättäviä tyyppejä

Paha Pastori saarnaa: Saatat huomata fanittavasi yllättäviä tyyppejä

Vain elämää -sarjan jokavuotinen kaari: Keväällä julkistetut artistivalinnat ovat kansan mielestä kauttaaltaan huonoja, mutta syksyllä ohjelman alkaessa kyynelkanavat aukeavat.


Vain elämää on lineaarisen television kuolinkorahduksia. Viimeisiä mohikaaneja. Ohjelma kerää sohvalle koko perheen nauttimaan yhteisestä ajasta ihmisiä globaalisti yhdistävän asian, musiikin, parissa. Artistivalinnat takaavat sen, että samaisella sohvalla istuvat sekä äiti ja isä että perheen lapset taaperosta teini-ikäisiin.

Ensimmäisestä kaudesta lähtien jokakeväisen draaman kaaren kulku on ollut samankaltainen: ensin arvuutellaan, keitä kaudella nähdään, kunnes artistit paljastetaan toukokuussa. Tämän jälkeen lehtien nettiversioiden kommenttiketjut pursuavat viestejä, joiden mukaan artistivalinnat ovat kauttaaltaan perseestä, koska oma suosikki ei mahtunut kyseiselle kaudelle, ja ”nuorisomusiikin” edustajia haukutaan nevöhöödeiksi ja surkeiksi valinnoiksi.
 

Saatat hyvinkin päätyä tyypin, josta et koskaan välittänyt tai uskonut pitäväsi, suurimmaksi faniksi."


Syksyllä ohjelman alkaessa kyynelkanavat aukeavat ja hymyt ovat korvissa heti ensimmäisen jakson aikana, ja loppu viimein räppäristä/popparista tulee kauden suurimpia suosikkeja.

Kun Nelonen julkaisi keväällä 2012 ensimmäisen kauden artistikattauksen, suurimman arvostelun osakseen sai Cheek. Jare Henrik Tiihonen oli ensimmäisen Vain elämää -kauden alkaessa tunnettu stara omassa genressään, mutta syksyisten perjantai-iltojen suosikkiohjelma nosti räppärin täysin uudelle tasolle koko kansan Jareksi, jonka kappaleista tuli muutamissa viikoissa radioiden soitetuimpia biisejä. Sittemmin miehen ura on ollut suomalaisella mittapuulla käsittämätön. Sanoi kuka mitä tahansa. Piti hänestä ja hänen musiikistaan tai ei.

Samankaltaisen vastaanoton on saanut jokaisen uuden tuotantokauden urbaanin genren artisti. Kakkoskaudella hän oli Anna Abreu, kolmannella Elastinen, neljännellä Sanni ja VilleGalle. Ja vaikka jokaiseen heistä suhtauduttiin epäillen, edellä mainitut artistit lunastivat paikan kansan sydämessä. Niin ihmisinä kuin ammattimuusikkoina.

Syksyllä alkavan viidennen kauden altavastaaja on Mikael Gabriel, jolle tuleva kausi on tuhannen taalan paikka. Miehen julkisuuskuva on lommoilla, joten kahdeksan viikon aikana hän pääsee näyttämään, millainen ihminen tatuointien ja suuremmalle yleisölle tuntemattomien kappaleiden takana on. Ja todennäköisesti nousemaan itse kaivamastaan poterosta.

Joka vuosi valittaminen on noudattanut samaa kaavaa: ensin itketään sitä, kuinka kukaan ei tiedä yhtään kappaletta näiltä artisteilta, he eivät kuulu Hirvensalmen Satulinnaan, joku toinen olisi ollut parempi ja koko kausi jää kyllä nyt katsomatta. Ohjelman edetessä kuitenkin hehkutetaan, kuinka aina ollaan oltu kyseisen artistin faneja. Samalla katsojaennätykset paukkuvat, levymyynti ja kappalestriimaukset kasvavat ja keikkaliput menevät kuin kuumille kiville.

Opetus onkin se, että koskaan ei pidä lokeroida henkilöä ennakko-oletusten perusteella. Saatat hyvinkin päätyä tyypin, josta et koskaan välittänyt tai uskonut pitäväsi, suurimmaksi faniksi. Oli hän sitten tv:n menestysformaatissa esiintyvä artisti tai naapuripöydässä istuva työkaveri.

(Tätä kirjoittaessani soi The Verve: Lucky Man)

Jaa tämä artikkeli: