null Painonpudotus alkaa tästä

Vakava paikka. Timo Saarinen kävi puntarilla Läskillä lukutaitoa -kampanjan avauksessa Tuomiokirkon kryptassa viime viikon tiistaina. Kiloja oli kirjaamassa Kaija Karuma. Kuva: Esko Jämsä

Vakava paikka. Timo Saarinen kävi puntarilla Läskillä lukutaitoa -kampanjan avauksessa Tuomiokirkon kryptassa viime viikon tiistaina. Kiloja oli kirjaamassa Kaija Karuma. Kuva: Esko Jämsä

Painonpudotus alkaa tästä

Läskillä lukutaitoa -kampanjan avauksessa katsottiin, paljonko vaaka näyttää.

Tuomiokirkon kryptassa koitti viime viikon tiistaina totuuden hetki 170 helsinkiläiselle. Läskillä lukutaitoa -punnitukseen tulijoita oli kryptassa aamukahdeksasta alkaen. Helsingin Sydänpiirin työntekijät sekä sydänyhdistysten vapaaehtoiset opastivat ihmisiä vaa’alle ja kirjasivat lukemat ylös.

Laihdutuskampanjan taustalla on tuntematon yksityishenkilö, joka on luvannut maksaa 15 euroa jokaisesta laihdutetusta kilosta ja osoittaa varat Nepalin opettajankoulutuksen hyväksi. Rahaa on käytössä korkeintaan 10 miljoonaa euroa. Varojen perillemenoa valvoo ulkoministeriö.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä evankelisluterilaiset seurakunnat on haastettu kampanjan toteuttajiksi. Kampanjaan voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat täysi-ikäiset henkilöt, joilla on ylipainoa.

Ensimmäisten joukossa puntarille pääsi ulkoministeriössä työskentelevä Timo Saarinen, joka tuli paikalle noin tusinan työtoverinsa kanssa. Vaa’at oli sijoitettu hienotunteisesti sermin taakse. Saarinen myönsi, että pudotettavaa oli reilusti.

– Tavoitteeni on, että ainakin kymmenen kiloa lähtee. Niistä maksetuilla rahoilla nepalilaisille koululaisille saa vaikka yhden käymälän, ikilaihduttajaksi tunnustautuva lakimies tuumi punnituksen jälkeen.

Saarisen mukaan kampanjan aloitus osui juuri sopivaan saumaan, sillä hän liittyi äskettäin työpaikkansa vastaperustettuun painonhallintaryhmään. Hänen mielestään moninkertainen hyöty motivoi laihduttamaan.

– Kalliisti hankituista läskeistä saa nyt hyvän hinnan, ja rahat menevät hyvään tarkoitukseen. Koulutus on erinomainen lahjoituskohde.

Luottamustehtävä punnitsijana siunaantui seurakunnille yllättäen, mutta siihen on tartuttu innokkaasti.

 

Pastori Arto Antturi Tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo, että seurakunnissa on lähdetty kampanjaan sen mukaan kuin resurssit ovat riittäneet. Helsingin kirkkoherrat ovat ottaneet kampanjaan yhteisesti myönteisen kannan, mutta toteuttaminen riippuu pitkälti yksittäisten seurakuntien työntekijöiden aktiivisuudesta.

– Ihmisten punnitseminen ei kuulu seurakuntien perustehtäviin, mutta idea on mielestäni loistava. Tähän ei pidä suhtautua tosikkomaisesti, Antturi sanoo.

Hänen mukaansa arvostelun ääniäkin on kantautunut. Jotkut kirkkoon kielteisesti suhtautuvat ovat vastustaneet voimakkaasti sitä, että punnitukset tehdään seurakunnissa eikä uskonnollisesti neutraaleissa paikoissa.

– Lahjoittajan toive on, että seurakunnat toteuttavat kampanjan, Antturi toteaa.

 

Alkupunnituksia tehtiin kryptassa kampanjan avauspäivänä aamukahdeksasta kymmeneen sekä illalla neljästä seitsemään. Ajankohdat osuivat sopivasti yksiin työmatkaliikenteen kanssa. Tiedotus kulki tehokkaasti myös suusta suuhun.

– Kuulin kampanjasta eilen työtoveriltani, ja halusin heti mukaan. Iltaisin tulee käytyä jääkaapilla turhan usein, mutta toivottavasti tämä kannustaa terveellisempiin ruokailutottumuksiin, sanoi töistä palatessa punnitukseen poikennut Paula Wathén.

Alkupunnituksia tehdään seurakunnissa koko helmikuun ajan. Useat seurakunnat järjestävät lisäksi punnituksia laskiaissunnuntaina 14.2. messun jälkeen. Seurakunnat kokoavat punnitustiedoista osallistujarekisterin.

Loppupunnitukset tehdään toukokuun aikana. Suositeltavaa on käydä molemmissa punnituksissa samassa seurakunnassa. THL tiedottaa kampanjan etenemisestä verkkosivuillaan osoitteessa www.thl.fi ja laskee tuloksista loppuyhteenvedon kesäkuun puoliväliin mennessä.

Anu Heikkinen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.