null Päivä Jerusalemissa

Ristiriitaisuuksien kaupunki. Jerusalem 24 tuntia -dokumentissa seurataan kuuden miljoonakaupungissa asuvan israelilaisen, palestiinalaisen ja eurooppalaisen arkea.

Ristiriitaisuuksien kaupunki. Jerusalem 24 tuntia -dokumentissa seurataan kuuden miljoonakaupungissa asuvan israelilaisen, palestiinalaisen ja eurooppalaisen arkea.

Päivä Jerusalemissa

Hiljaisen viikon piinapäivänä, pitkäperjantaina, voi Yle Teemalla seurata vuorokauden kestävää Jerusalem-dokumenttia. Ohjelma korostaa komeasti kanavan teemallisuutta.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Maurice Weiss / Yle Kuvapalvelu

Jerusalem on juutalaisten, muslimien ja kristittyjen uskonnollinen keskus, jonka halki kulkevat poliittiset rintamalinjat. Yle Teemalla pitkäperjantaina 18.4. esitettävässä Jerusalem 24 tuntia -dokumentissa seurataan pitkäperjantain aamukuudesta lauantain aamukuuteen kaupungissa asuvien ihmisten elämää.

Volker Heisen ohjaaman dokumentin tuotannosta vastaavat Ylen lisäksi Arte, BR ja NRK eli samat tahot kuin tv-historiaa tehneestä Berliini 24 tuntia -kokonaisuudesta, joka esitettiin Yle Teemalla viisi vuotta sitten. Kanavan ohjelmapäällikön Marika Kecskemétin mukaan Jerusalem-dokumenttia alettiin valmistella Berliinin jälkeen.

– Dokumentti kuvattiin viime vuoden huhtikuussa. Eri osapuolten tasapuoliseen huomioimiseen liittyi melkoisesti erilaisia vaiheita. Kokonaisuuden kannalta oli tärkeää, että dokumentissa ja sen tuotannossa on yhtä paljon israelilaisia ja palestiinalaisia, eurooppalaisia ja muita muualta tulleita.

Mammuttiprojektin materiaali on vaatinut valtavan leikkaus- ja käännösurakan. Poikkeuksellisen pitkässä dokumentissa puhutaan lukuisia kieliä. Se esitetään useassa Euroopan maassa huhtikuussa.

– Meistä oli mielekkäintä esittää tällainen ainutlaatuinen kokonaisuus juuri pitkäperjantaina. Pitkäperjantaina jos koska ihmisillä on aikaa seurata tämäntyyppistä ohjelmaa vaikka koko perheen voimin, Kecskeméti toteaa.

Dokumentissa Marika Kecskemétiä kiehtoo erityisesti sen kuvaama kaupunkielämä, kiteytyyhän siinä monikerroksinen historian ja kulttuurin kirjo.

– Isoihin kaupunkeihin ja metropoleihin sisältyvät ylipäätään kaikki ääripäät köyhyyden ja rikkauden väliltä, eli ne ovat oikeita tarinoiden kehtoja. Olisikin hienoa, jos tämä dokumenttiperinne jatkuisi ja seuraavaksi saataisiin nähdä vuorokausi elämää esimerkiksi New Yorkissa tai Hong Kongissa.

Kecskemétin mielestä dokumenttihankkeen merkitys on siinä, että ihmisten arkea kuvaamalla mennään perusuutisoinnin hyvä–paha-akselin ja konfliktilähtöisyyden taakse. Se on samalla kulttuuri- ja suvaitsevuustyötä, jossa ei osoiteta sormella ketään tai mitään.

Yle Teemalla nähdään pääsiäisen aikana dokumentin aihepiiriin kuuluvia elokuvia, dokumentteja ja draamasarjoja. Ohjelmistossa on myös Bachin Matteus-passio, jonka esittävät Leipzigin Tuomas-kuoro ja Gewandhaus-orkesteri.

– Musiikkielämykset kuuluvat juhlapyhiin, sanoo Kecskeméti.

Laatukanavaksi kutsutun Yle Teeman ohjelmistossa keskeistä ovat elokuvat ja dokumentit. Draamasarjoissa erityisenä painopisteenä on eurooppalainen laatudraama. Nimensä mukaisesti kanava rakentaa yksittäisistä ohjelmista usein suurempia temaattisia kokonaisuuksia.

Marika Kecskemétin mukaan kanavan ohjelmistoa ei ole määritelty tietynikäisen kohdeyleisön mukaan, vaan se on kohdistettu erityyppisille katsojille.

– Haluamme tarjota ohjelmaa kulttuurista, musiikista, historiasta, kielistä ja tieteestä kiinnostuneille ajatteleville ihmisille. Kanava kuuluu Suomen kovimpiin mediabrändeihin, mikä asettaa tason korkealle.

Yle Teemalle on muodostunut poikkeuksellisen vahva sosiaalisen median yhteisö, suoranaista fanitusta. Kanavalla on Facebookissa 30 000 seuraajaa ja Twitterissä 25 000. Kecskeméti kehuu kanavaa seuraavaa yleisöä aktiiviseksi ja asiantuntevaksi. Tämän näkee muun muassa keskusteluissa sosiaalisessa mediassa.

Ohjelmiston valitsemisessa Yle Teema noudattaa kahta aikatasoa: ohjelmien pitää olla aikaa kestäviä ja ajattomia, niissä tulee olla klassikkoainesta, mutta niiden rinnalle on hyvä valita ajankohtaisia, tästä ajasta laajemmin kertovia ohjelmia.

– Teema on kotimaisen kulttuurin näyttämö. Toisaalta sen ohjelmisto on hyvin kansainvälistä. Ohjelmisto on käsipoimittua. Tämä on meille tärkeä arvo, Marika Kecskeméti kertoo.

Joskus laadukaskin ohjelma tavoittaa aika vähän katsojia. Jotkut ohjelmat taas nousevat suoranaisiksi hiteiksi. Esimerkiksi Ville Haapasalon Jäämeri 30 päivässä -sarjan jaksoilla saattoi olla puoli miljoonaa ensilähetyskatsojaa. Se oli jopa suositumpi kuin Teemalla viime vuonna esitetty Iskelmä-Suomi-ohjelmasarja.

Erilaisten kulttuuritekojen kanavan ohjelmistolla on myös yhteiskunnallisesti aktiivinen ote.

– Teeman Pride-viikko kesäkuun lopussa saa varmasti nuoriakin katsojia, koska siinä iässä rakennetaan omaa identiteettiä, myös seksuaalista. Viikon tarkoituksena on tarjota mahdollisuuksia ja rohkeutta ajatella asioita uudesta näkökulmasta.

Lisätiedot: teema.yle.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.