null Päivä kirkon töissä: Asukasohjaaja

Hermokeskus. Seurakuntayhtymän asukasohjaajan, diakoni Jaana Kekkosen, työhuone sijaitsee samassa talossa Hermannissa kuin yhtymän tukiasunnot ja hänen oma kotinsa. Kuva: Jukka Granstrom

Hermokeskus. Seurakuntayhtymän asukasohjaajan, diakoni Jaana Kekkosen, työhuone sijaitsee samassa talossa Hermannissa kuin yhtymän tukiasunnot ja hänen oma kotinsa. Kuva: Jukka Granstrom

Päivä kirkon töissä: Asukasohjaaja

Asukasohjaaja Jaana Kekkonen on eräänlainen asunnottomien asianajaja. Hän auttaa Hermannissa esimerkiksi vapautuvia vankeja ja mielenterveyskuntoutujia itsenäisen asumisen alkuun.

7.50 Töihin on lyhyt matka. Kotini ja työhuoneeni sijaitsevat Hämeentiellä samassa talossa kuin seurakuntayhtymän tukiasunnot. Tukiasunnon voi saada korkeintaan neljäksi vuodeksi, jos on asunnoton tai elää välittömän asunnottomuuden uhan alla. Joukossa on monenlaisia ihmisiä: perheitä, maahanmuuttajia, vapautuvia vankeja sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujia.

8.00 Aloitan aamun rukoushetkellä johtavan diakoniatyöntekijämme Maritan kanssa. Rukoilemme työmme, työyhteisömme ja asiakkaidemme puolesta. Minulla on vahva kirkon palvelijan kutsumus. Pidän töissä aina diakonin paitaa. Asukkaille on selvää, että olen hengellisen työn tekijä. Se ei ole ongelma kenellekään. Työhöni kuuluu myös sielunhoidollisia keskusteluja ja rinnalla kulkemista elämän kriiseissä.

 

8.45 Olemme saaneet oikeuden päätöksen, että yksi pitkään tyhjillään ollut asunto saadaan tyhjentää entisen asukkaan jättämistä tavaroista. Paikalle saapuu kaksi miestä kuorma-auton ja jätelavan kanssa.

9.00 Vastailen sähköposteihin. Teen tiivistä yhteistyötä alueen sosiaalityön ja asukkaidemme muiden verkostojen kanssa. Asukkaiden elämäntilanne arvioidaan yksilöllisesti ja solmuja avataan yhdessä. Usein menen eräänlaiseksi asianajajaksi mukaan virastoihin. Kirkon työntekijän tuki auttaa monessa paikassa.

9.30 Rästivuokrien selvittely työllistää aika paljon. Se on välillä aikamoista salapoliisityötä, sillä asioita pitää tarkistaa monelta taholta.

10.00 Tapaan asiakkaan, joka ei osaa suomea. Kaikki virallinen posti tulee hänelle kuitenkin suomeksi. Asiakas nauraa, kun yritän saada tolkkua kaikista papereista.

10.30 Pekka-pappi tulee kaupasta ja valmistelee tarjoiluja illaksi. Silloin on Alfa-kurssi, jolla halukkaat voivat tutustua kristinuskon perusteisiin. Talon asukkaita, diakoniakirpputorin asiakkaita ja vapaaehtoisia juoksentelee pitkin poikin kuka milläkin asialla.

 

11.00 Kuulen vaaratilanteesta: asunnontyhjentäjien kuorma-auto oli lähtenyt itsekseen ajelemaan pitkin Hämeentietä. Onneksi kukaan ei loukkaantunut. Sitten saan eräältä asukkaalta ilmoituksen putkivuodosta ja soitan huoltomiehen paikalle.

11.30 Haen asiakkaani katsomaan asuntoa, jota yhteistyökumppanimme on tarjonnut. Asiakas on iloinen asunnosta. Mietimme sisustusratkaisuja ja muuttojärjestelyjä.

12.00 Kirjoittelen sähköposteja työhuoneella ja soitan puheluita liittyen tulevaan muuttoon. Uusi asukas haluaa saunavuoron, joten varaan sen hänelle. Käyn välillä järjestelemässä asukastilaa, jonka keittiöremontti on loppusuoralla.

13.00 Pekka jatkaa kokkailuja. Työkaveri Ulla tulee myös järjestelemään ja kattaa pöydän. Ihmisiä tulee ja menee. Vastailen puhelimeen ja sähköposteihin.

 

14.00 Kokoonnumme kymmenen viikon Alfa-kurssin toiseksi viimeiseen tapaamiseen. Ensin laulamme ja syömme yhdessä. Pekka pitää alustuksen, ja kahvin ääressä keskustellaan aiheesta. Kurssi on ollut tosi kiva. Aiomme pitää syksyllä seuraavan.

17.00 Siivoamme yhdessä keittiön. Käyn vielä kirpputorilla juttelemassa ja menen kotiin.

 

Haku tukiasuntoihin on aina käynnissä

Tukiasuntoihin voi hakea koska vain tällä lomakkeella. Hakemus on voimassa 6 kuukautta.

Lisätietoja saa internetosoitteesta www.helsinginseurakunnat.fi/erityisdiakonia ja asuttamistoiminnan koordinaattorilta Ulla Hännikäiseltä, p. 09 2340 2577.

Jaa tämä artikkeli: