null Päivä kirkon töissä: Controller pitää kiinteistöt kontrollissa

Satu Kaila tarkastelee taloutta laajoina kokonaisuuksina. Kauppatieteiden maisteriksi valmistuttuaan hän työskenteli aluksi pari vuotta tilintarkastajana. Kuva: Esko Jämsä

Satu Kaila tarkastelee taloutta laajoina kokonaisuuksina. Kauppatieteiden maisteriksi valmistuttuaan hän työskenteli aluksi pari vuotta tilintarkastajana. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Päivä kirkon töissä: Controller pitää kiinteistöt kontrollissa

Kun seurakuntayhtymä rakentaa, korjaa, myy tai vuokraa kiinteistöjään, kiinteistötoimiston controller Satu Kaila selvittää, miten se vaikuttaa talouteen.

7.00 Kaksivuotias poikani herättää minut. Mies vie lapsen päiväkotiin. Syön aamupalaa, kun kiinteistöjohtajalta tulee viesti, että pidetään palaveri heti aamusta.

8.00 Ajan autolla kotoa Kaitalahdesta Kulosaareen ja menen metrolla Hakaniemeen. Kävelen Kolmannelle linjalle Seurakuntien taloon, jossa olen työskennellyt pari vuotta. Controllerin työ liittyy kaikkiin kiinteistötoimiston investointeihin ja hankintoihin sekä niiden talouden hallinnointiin.

8.30 Käyn hakemassa aamukahvin kahvihuoneesta. Nyt on niin kiire, etten ehdi jäädä juttelemaan työkavereiden kanssa.

8.35 Käyn kiinteistötoimiston budjettia ja sen korjausehdotuksia läpi yksiköiden päälliköiden kanssa. Eri yksiköt vastaavat ympäristö- ja hautaustoimesta, ylläpidosta, tilapalveluista ja kiinteistökehityksestä.

Kiinteistötoimisto korjaa ja rakennuttaa esimerkiksi kirkkoja ja asuintaloja sekä ylläpitää seurakuntien kiinteistökantaa. Näiden projektien talouden kontrollointi kuuluu minulle. Nyt suurin hanke on asuintalon rakennuttaminen Jätkäsaareen.

9.30 Pidän johdon kanssa tilannepäivityksen siitä, mitä seurakuntien kiinteistöjä ollaan realisoimassa ja milloin. Jostain pitää säästää, ja tavoitteena on, että seurakunnat luopuvat osasta tilojaan. Käymme läpi kohteiden markkina-arvoja, analysoimme toteutuneita kauppahintoja ja arvioimme tulevaisuudessa myytäviä kohteita.

11.30 Palaverin jälkeen menemme lounaalle työpaikkaruokalaan. Ruokana on lihapullia.

12.00 Jatkan budjetin tarkistamista. Budjetoinnissa käytetään uutta tunnistejärjestelmää, jota kaikki eivät ole vielä osanneet käyttää, joten virheitä on. On tavallista, että teen isompia työkokonaisuuksia pätkissä pitkin päivää, sillä työhöni kuuluu paljon palavereja ja muiden neuvomista.

12.30 Selvittelen johdon kanssa seurakuntayhtymän sisäisiin vuokriin, tilaluopumisiin ja tilapankkiin liittyviä asioita. Seurakunnilta peritään sisäisinä vuokrina niiden käytössä olevien tilojen pääoma- ja ylläpitokustannukset.

Haastavinta työssäni on se, että kiinteistöjä on niin paljon, ja itse työskentelen toimistolla. Välillä on vaikeaa hahmottaa, mitä missäkin tapahtuu.

 

Kiinnostavinta on laatia ennusteita ja laskelmia esimerkiksi isojen hankintojen kassavirtavaikutuksista.

 

14.00 Jatkan taas budjetin tarkistamista ja saan sen lähes valmiiksi. Tarkistaminen on kiireistä ja tarkkaa, mutta melko helppoa. Paljon haastavampia ovat analyyttiset tarkastelut, joissa joutuu miettimään monia näkökulmia.

Kiinnostavinta on laatia ennusteita ja laskelmia esimerkiksi isojen hankintojen kassavirtavaikutuksista. Silloin selvitetään, miten kannattaisi jokin hanke toteuttaa.

15.30 Lähden töistä suoraan kotiin. Asiat jäivät taas osittain kesken, mutta se on tavallista. Parasta työssäni on itsenäisyys ja se, että saan sanoa mielipiteeni ja kehittää asioita. Sekin on kivaa, että haasteet eivät lopu kesken.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.