null Päivä kirkon töissä: Emäntä

Kirkon keittiössä. Lauttasaaren seurakunnan emäntä Riitta Halsas on oppinut ammattinsa käytännön kahvila- ja ravintolatyössä pitkän uransa aikana. Kuva: Esko Jämsä

Kirkon keittiössä. Lauttasaaren seurakunnan emäntä Riitta Halsas on oppinut ammattinsa käytännön kahvila- ja ravintolatyössä pitkän uransa aikana. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Päivä kirkon töissä: Emäntä

Lauttasaaren seurakunnan emäntä Riitta Halsas kulkee joka päivä töihin leipäjonon ohi.

4.30 Arkisin herätys on aikainen. Juon kupin kahvia, silmäilen Hesarin otsikot ja teen aivojumpaksi sudokun, kuten joka aamu.

5.45 Kävelen kotoa Kurkimäestä Myllypuron metroasemalle. Parikymmentä leipäjonolaista on jo paikalla. Joka kerta se ravistelee kesken työmatkan. Kun mieheni lähtee töihin yhdeksältä, jonossa on jo satoja ihmisiä.

Metrossa kaikki istuvat yksin.

6.30 Päivä alkaa aina leivonnalla. Kirkon keittiössä otan eilen tehdyn sämpylätaikinan jääkaapista lämpöiseen. Alustan pullataikinan. Kerran aamutuimaan laitoin taikinaan vahingossa kardemumman sijasta mustapippuria. Onneksi maistan kaikkea.

7.30 Sämpylät ovat valmiita, ja pullat paistuvat uunissa. Työkavereita alkaa tulla kirkolle. Kannan elintarvikkeita alakerran ruokavarastosta Kirkkokahvilaan. Keittiö on yläkerrassa. Se on epäkäytännöllistä, mutta rappujen juokseminen tekee hyvää kunnolle.

8.00 Lounaaksi on broileripyöryköitä pähkinäkastikkeessa ja omena-juustosalattia. Teen taikinan 120 pyörykkää varten. Pilkon salaattiaineksia. Valmistan lähes kaiken alusta lähtien itse.

8.30 Päivän paras hetki on aamukahvi työkavereiden kanssa. Silloin ehtii vaihtaa kuulumisia. Juttelen siivooja Svetlanan, pääsuntio Kain ja työllistettynä olevan Jonnen kanssa lomapäivistä.

9.00 Ruuanlaiton lomassa laitan valmiiksi kahvitarjoilun senioripiirille.

10.00 Käväisen tervehtimässä piiriläisiä. Siellä on monta tuttua. Puhumme säästä. Tänään on hieno auringonpaiste, mutta liukasta. Palaan viimeistelemään lounaan.

10.45 Jonne ja sivarimme Jonatan auttavat minua kantamaan ruuat esille kahvilaan. Lounas alkaa kello 11.

11.00 Suunnittelen seuraavan viikon ruokalistan ja teen tukkutilauksen. Tilaan 20 kiloa vehnäjauhoja. Se riittää viikoksi. 30 litraa maitoa kuluu parissa viikossa. Lisäksi tarvitaan esimerkiksi perunoita, lenkkimakkaraa ja säilykkeitä, kuten tomaattimurskaa, sekä sipulikuutioita ja muita pakasteita.

12.00 Kahvilan tunnelma on vilkas. Tervehdin tuttua kymmenen lapsen päivähoitoryhmää, joka syö meillä päivittäin. Joskus haaveilin itsekin lastenhoitotyöstä.

13.00 Suntio Aila on palannut ruskettuneena lomalta. Syön samalla, kun istumme tiimin kanssa kahville. Tämä on harvinaista herkkua. Usein on niin kiire, että ehdin napsia vain välipaloja.

13.30 Siivoan keittiön. Otan ruuista omavalvontanäytteet pakastimeen. Pojat tiskaavat.

14.00 Pidän kirkkoherran kanssa puhelinpalaverin. Pohdimme, voisivatko paikalliset ravintolat tehdä kanssamme yhteistyötä ristiäisten ja hautajaisten tarjoiluissa.

14.30 Se oli siinä! Lähden Hakaniemeen joogaan.

Emännät numeroina

Helsingin seurakunnissa työskentelee seitsemän henkilöä, joiden tehtävänimike on emäntä, emäntä-vahtimestari, keittäjä tai ruokapalvelusta vastaava suntio.

Heistä kuusi on naisia ja yksi mies.

Suurin osa on 60–64-vuotiaita.

Keskipalkka on noin 2200 euroa kuukaudessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.