null Päivä kirkon töissä: Puuseppä on jokapaikanhöylä

Harry Marttinen rakentaa kastepöytää Huopalahden kirkkoon. Hän on yksi seurakuntayhtymän neljästä puusepästä. Kuva: Sirpa Päivinen

Harry Marttinen rakentaa kastepöytää Huopalahden kirkkoon. Hän on yksi seurakuntayhtymän neljästä puusepästä. Kuva: Sirpa Päivinen

Päivä kirkon töissä: Puuseppä on jokapaikanhöylä

Harry Marttinen korjaa kiinteistöjen pikkuvikoja ja rakentaa tarvittaessa vaikka uuden alttaripöydän.

6.20 Aamu kotona Tapaninvainiossa on nopea: lautasellinen puuroa, vaatteet päälle ja autoon. Vaimo ja neljä kotona asuvaa lasta nukkuvat vielä. Kaksi vanhinta lasta ovat jo aikuisia.

6.50 Saavun Malmin hautausmaalla sijaitsevalle puutyöverstaalle. Olen työskennellyt puuseppänä koko ikäni. Opin ammatin isältäni Kanadassa. Suomeen muutin 26 vuotta sitten.

7.00 Käyn kollegani Sepon kanssa läpi saapuneita vikailmoituksia. Jaamme tehtävät, ja tarkistan, että keikalla tarvittavat työkalut ovat mukana. Perustyökalupakki kulkee aina autossa.

Saan kulkea työssäni Jeesuksen jalanjäljissä. Hänenkin ammattinsa oli puuseppä.

8.00 Ajan Viikin kirkolle. Korjaan kiskostaan irronneen kaapin liukuoven ja kiinnitän seinän kulmalistan. Ulkoilmoitustaulun hankala lukko kaipaa voitelua. Juttelen samalla Elina-suntion kanssa. Tapaan paljon seurakuntien työntekijöitä, erityisesti suntioita. Se on antoisaa.

9.10 Matkalla Tammisalon kirkolle syön autossa voileivän. Perillä otan isohkon taidetaulun kyytiin verstaalla korjattavaksi. Kiinnitysvaijeri on pettänyt ja kehyksen kulma vaurioitunut taulun pudotessa lattialle.

Joku on käynyt polttamassa palavaa nestettä ulko-oven lähellä. Ihmettelen Jaana-suntion kanssa jälkiä. Onneksi ovi on metallia, ja vain kahva on vähän hiiltynyt.
 

Saan kulkea työssäni Jeesuksen jalanjäljissä. Hänenkin ammattinsa oli puuseppä."
 

9.40 Noin puolet työstäni kuluu keikoilla, puolet verstaalla tilaustöiden parissa. Meille kuuluu kiinteistöjen kiinteiden kalusteiden huolto, mutta korjaamme välillä huonekalujakin, jos ehdimme. Vien taulun verstaalle ja lähden ajamaan Paavalinkirkolle.

10.35 Paavalinkirkolla kokoushuoneen kaappiin tarvitaan lisää hyllyjä. Otan mitat. Suntio ilmoittaa, että ulko-ovi ei mene kunnolla kiinni. Käyn kiristämässä saranaruuvit. Lähes aina käy niin, että keikalla ollessa korjattavaa alkaa löytyä enemmänkin.

11.25 Käyn Kallion kirkolla asentamassa wc-tilojen saippua-annostelijat. Tänne tehtiin aiemmin iso ja haastava tilaustyö. Kirkon tarjoilulinjaston tiski piti saada valmiiksi reilussa viikossa.

12.30 Ajan verstaalle. Perillä syön omia eväitä. Verstaalle on ilmestynyt eläkkeellä oleva puuseppä Arvo tekemään omaa pientä projektiaan.

13.15 Seppo palaa keikoiltaan evästauolle. Haemme viereisestä ruokalasta iltapäiväkahvit.

13.45 Korjaan taulun kehyksen. Siivoilen ja järjestelen verstaalla. Tarkistan vikailmoitusjärjestelmän tilanteen ja huomaan, että seuraavalle päivälle on tiedossa kiirekeikka. Mikaelinkirkon kerhotilan kaapit pitää kiinnittää seinään ennen pian alkavia kerhoja.

15.00 Työpäällikkö Leila saapuu sopimaan Petrus församlingin remontoituihin tiloihin tilatusta seinärististä. Tutustun mitta- ja materiaalitoiveisiin. On mukavaa, että saan vaikuttaa tilaustöiden suunnitteluun. Joskus tulee arkkitehtikuvia, joita tulee noudattaa, mutta monesti voin käyttää omaa luovuuttani.

15.30 Lähden kotiin ruokakaupan kautta. Tänäänkin parasta työssäni olivat monipuolisuus ja itsenäiset aikataulut. Tylsiä päiviä ei ole koskaan.

Haluan noudattaa Raamatun hyvää neuvoa, että maallistakin isäntää tulisi palvella kuten Jumalaa.

Jaa tämä artikkeli: