null Päivi Räsäselle myönnetty tunnustus herätti närää

Päivi Räsäselle myönnetty tunnustus herätti närää

Kansanedustaja Päivi Räsäselle jaettu Vuodenkristillinen mediateko -tunnustus sai osakseen ristiriitaisen vastaanoton. Suomen ekumeenisen neuvoston johtohenkilöt esittivät tuoreeltaan kritiikkiä Räsäsen palkitsemisesta.

Tunnustuksen Räsäselle myönsi viime viikolla Kristillinen Medialiitto, ja valinnan teki Sana-lehden toimituspäällikkö, pastori Freija Özcan.

– Tämän tunnustuksen saaja onnistui herättämään viime syksynä epätavallisen kiivaan ja samalla kiinnostavan keskustelun, jossa oltiin reippaasti eri mieltä, perusteli Özcan valintaansa viitaten TV2:n Homoillan jälkeen käynnistyneeseen keskusteluun.

Vuosittain jaettavan mediapalkinnon taustayhteisöihin kuuluu Suomen ekumeeninen neuvosto. Sen pääsihteeri Heikki Huttunen esitti tuoreeltaan näkemyksensä Kotimaa24.fi -verkkouutisessa. Hänen mukaansa päätös ei palvele neuvoston tehtävää, eikä kristittyjen yhteyttä.

– Edistikö kansanedustajan esiintyminen TV:ssä keskustelua? Keskustelu ei synny yhden mielipiteen toitottamisesta. Siinä tarvitaan myös toinen näkemys ja vuorovaikutusta näiden välillä. Suvaitsevaisuus ja halu kuunnella velvoittavat meitä kaikkia, toteaa Huttunen blogikirjoituksessaan.

Huttunen itse kuuluu ortodoksiseen kirkkoon, ja sanoo ymmärtävänsä hyvin, kuinka kipeä asia luterilaiselle kirkolle viimesyksyiseen eroaaltoon johtanut Ajankohtaisen Kakkosen Homoillan synnyttämä kohu on ollut.

– Ekumeenisessa työssä tehtävämme on luoda sellaista turvallista tilaa, jossa kristityt jaksavat kuulla toisiaan ja eriäviä johtopäätöksiään ajankohtaisiin asioihin. Se ei ole helppoa, kuten olemme menneenä syksynä kokeneet.

Myös Suomen ekumeenisen neuvoston puheenjohtaja Teemu Sippo oli Räsäsen palkitsemisesta yllättynyt.

– Tulemme varmasti keskustelemaan asiasta hallituksessa. Puheenjohtajana ajattelen, että jos neuvoston nimeä käytetään palkinnon yhteydessä, pitää meillä olla jatkossa enemmän sananvaltaa valintaan, Sippo linjaa.

Vuoden kristillisen mediateko -palkinnon jakaa Kristillinen Medialiitto. Se on itsenäinen toimija, joka ei edusta Suomen evankelisluterilaista kirkkoa. Liiton puheenjohtajana toimii pitkän linjan media-ammattilainen Thorleif Johansson.

Viisi kertaa aiemmin jaetun mediapalkinnon takana ovat olleet Suomen ekumeeninen neuvosto (SEN), Sana-lehti ja eCredo Oy, jonka perustaja ja nykyinen senior adviser on Thorleif Johansson.

Ulla Lötjönen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.