null Päivystävä byrokraatti: Voiko esirukous rikkoa yksityiselämän suojaa?

Hyvä elämä

Päivystävä byrokraatti: Voiko esirukous rikkoa yksityiselämän suojaa?

Saako jumalanpalveluksen esirukouksessa rukoilla nimeltä jonkun ihmisen puolesta? Entä jos tuo henkilö on piispa, presidentti, poliitikko tai julkkis?

 

Asia on kiehtova perusoikeuksien näkökulmasta. Perustuslaki takaa yksityiselämän suojan, mutta samoin se takaa oikeuden sekä tunnustaa että myös harjoittaa uskontoa. Nimeltä rukoileminen on epäilemättä mahdollista ainakin niin, että jätetään tarkemmin kertomatta se, miksi rukoillaan.

Tämäkin vaatii toki papilta harkintaa, sillä rukous muotoa "Sinä tiedät tämän, muille en kerro" voi herättää enemmän hilpeyttä kuin hartautta. Myös jumalanpalveluksen opas tunnistaa kysyjän esittämän ongelman, sillä rukous tulisi laatia niin, että "ei synny kiusallista tunnelmaa ja riittävä intimiteettisuoja säilyy".

Rikoslain osalta kyseeseen voisi tulla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, jossa olennaista on tiedon levittäminen lukuisten ihmisten saataville niin, että se aiheuttaa joko vahinkoa, kärsimystä loukatulle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Jumalanpalveluksissa on vielä nykyisin useimmiten lukuisia ihmisiä paikalla, joten tämän suhteen pitää olla varovainen.

Tämän suhteen voi toki pohtia, että onko henkilön yhteiskunnallisella statuksella merkitystä. Rikoslaki ei pidä yksityiselämää loukkaavana esim. julkisuuden henkilön yksityiselämästä kertomista, jos tällä on merkitystä tehtävän henkilön toiminnan arviointiin kyseisessä tehtävässä.

Jumalanpalveluksen esirukous tuskin on toisaalta oikea paikka käydä keskustelua tästä asiasta.

- Päivystävä byrokraatti
 

Lisää Päivystävän byrokraatin käsittelemiä kysymyksiä!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.