Paketillinen jouluiloa
Joulumieli. Kaisa Kuhasen joulu alkaa siitä, kun hän pääsee Malmin seurakunnan vapaaehtoisena paketoimaan joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille.

Joulumieli. Kaisa Kuhasen joulu alkaa siitä, kun hän pääsee Malmin seurakunnan vapaaehtoisena paketoimaan joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille.

Paketillinen jouluiloa

Rakenna joulupuu -keräys auttaa vähävaraisia lapsiperheitä, yksinäisiä ja vanhuksia.

Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen

Marras–joulukuun vaihteessa Malmin seurakuntatalon lasten kerhotila muuttuu lahjapajaksi. Huone pullistelee lahjapaketteja, joista jokaista on toivottu hartaasti.

Lahjat ovat osa Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien Rakenna joulupuu -keräystä, joka alkaa ensimmäisenä adventtina. Malmilla otettiin varaslähtö jo kaksi viikkoa aiemmin.

– Lahjakeräys on minulle vuoden kohokohta. Tästä alkaa joulumieli, kertoo neljättä vuotta kampanjan vapaaehtoisena työskentelevä Kaisa Kuhanen.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat toteuttavat Rakenna joulupuu -keräyksen nyt ensimmäistä kertaa yhdessä. Sen kautta jaetaan lahjoja vähävaraisten perheiden lapsille. Osallistua voi myös lahjoittamalla ruokalahjakortin yksinäiselle tai joulukukan vanhukselle.

Mukana ovat kaikki Helsingin suomenkieliset seurakunnat. Lahjatoiveita voi hakea useimmista kirkoista ensi sunnuntaina, kun on ensimmäinen adventti. Joissakin kirkoissa adventtimessussa on joulupuu, jonka oksilta lahjatoiveita saa ottaa mukaan. Osassa seurakunnista toiveita jaetaan myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Malmilla keräys toteutetaan omalla nimellä Lahja lapselle, joka on seurakuntalaisille tuttu aiemmilta vuosilta. Lahjatoiveita on yli neljäsataa. Suuren määrän vuoksi niitä jaetaan lahjoittajille jo nyt.

– Lahjatoiveet on saatu sosiaali- ja terveystoimen yhteistyökumppaniemme kautta. Niiden kerääminen aloitettiin jo syyskuussa. On hienoa, että tällainen yhteistyö on mahdollista, diakoniatyöntekijä Kirsi Jaakonaho sanoo.

Jaakonahon mukaan jokainen toive on tarkkaan mietitty. Lahjan tarve on todellinen. Lahjaksi toivotaan enimmäkseen leluja ja vaatteita, mutta myös muuta tarpeellista, kuten tyynyjä ja peittoja. Jotkut toivovat myös lahjakorttia esimerkiksi vaatekauppaan.

– Perheen tulot ovat saattaneet olla pitkään pienet tai pudota äkillisesti. Syynä voi olla työttömyys, sairaus, ylivelkaantuminen tai jokin muu kriisi. Näinä aikoina moni perhe on tiukoilla, vaikka vanhemmilla olisi työtäkin, Jaakonaho kertoo.

Hänen mielestään joulu herkistää ja herättää ihmisten halun auttaa. Omastaan jakaminen tuo iloa myös antajille. Lahjojen vastaanottopäivystyksessä näkyy jatkuvasti hymyileviä kasvoja.

– Lahjan antajista välittyy hellyys ja lämpö tuntematonta lahjan saajaa kohtaan. Keräykseen on helppo osallistua. Pienellä asialla voi tuottaa paljon hyvää mieltä.

Toiveiden perusteella hankitut lahjat toimitetaan seurakuntiin. Useimmissa seurakunnissa lahjan hinnaksi on määritelty 30–50 euroa. Diakoniatyöntekijät toimittavat lahjat perille.

Kaisa Kuhanen on toisen vapaaehtoisen kanssa mukana keräyksen alusta loppuun. Hän ottaa vastaan seurakuntalaisten tuomia lahjoja, numeroi paketit ja käärii paketoimattomat lahjat joulupaperiin. Hän myös jakaa paketteja perheille, jotka tulevat noutamaan lahjojaan.

Kuhasen mielestä on puhuttelevaa olla osa ketjua, joka tuo joulun vähävaraisiin perheisiin. Ulkopuolisen antama paketti saattaa olla lapsen tai nuoren ainoa joululahja.

– Lapsi voi tulla äärettömän onnelliseksi siitä, että sai joululahjaksi juuri sitä, mitä toivoi. Myös vanhemmille on tärkeää, että heidän lapsensa saa edes yhden paketin, vaikka perheellä ei olisi varaa lahjoihin, hän kertoo.

Rakenna joulupuu -keräystä on aiemmin järjestetty Helsingissä ja Vantaalla. Ensimmäisen kerran keräys toteutettiin Vantaalla koko kaupungin laajuisena vuonna 2011.

– Helsingin seurakunnissa on aiemminkin järjestetty omia pienempiä joulukeräyksiä. Viime vuonna toteutimme ensimmäistä kertaa yhteisen kampanjan, kertoo yhteisen seurakuntatyön tapahtumakoordinaattori Kristiina Vähäkangas.

Keräyksellä on yhteinen nimi ja suuntaviivat, mutta keräyksen toteutustapa vaihtelee jonkin verran seurakunnittain. Esimerkiksi Herttoniemen seurakunnassa järjestetään lahjakorttikeräys. Töölössä puolestaan lahjoja kerätään vähävaraisille nuorille aikuisille. Vuosaaressa keräys toteutetaan verkossa.

– Keräyksellä pyritään vastaamaan kunkin alueen asukkaiden tarpeisiin. Tarkoituksena on tuottaa iloa ja luoda perinne, jossa sekä lahjojen antajan että saajan toiveet kohtaavat.

Rakenna joulupuu -keräys Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnissa.
Lahjatoiveita voi noutaa kirkoista ensimmäisenä adventtisunnuntaina 30.11. Lisätietoa ja ohjeita osoitteesta www.rakennajoulupuu.fi.

Jaa tämä artikkeli: